Wouter Hoeffnagel - 23 september 2015

80% van de malware op mobiele toestellen is afkomstig van Windows-machines

80% van alle malware op mobiele toestellen is afkomstig van Windows-machines. Dit is fors meer dan in 2013 en 2015, toen toen de mobiele netwerken praktisch evenveel werden besmet door Android- en Windows-terminals.

Dit blijkt uit een rapport van Alcatel-Lucent. Alcatel-Lucent concludeert in het rapport dat pc's en laptops het favoriete doelwit zijn van doorgewinterde, professionele cybercriminelen die massaal hebben geïnvesteerd in het malware-ecosysteem van Windows. Hun aandeel in het besmettingspercentage van mobiele netwerken is enorm gestegen, aangezien deze laatste steeds meer worden gebruikt als primaire toegangsweg voor internet.

Smartphone als platform voor bedrijfsspionage
Patrick Tan, algemeen directeur van Network Intelligence bij Alcatel-Lucent, zegt: “De moderne smartphone vormt een ideaal platform voor bedrijfs- en privé-spionage, informatiediefstal, DoS-aanvallen op bedrijven en overheidsinstanties en ook bank- en reclamefraude. Een smartphone kan heel eenvoudig worden gebruikt voor het maken van foto's, films, audio-opnames en netwerkscans en de resultaten kunnen voor analyse onmiddellijk worden doorgestuurd naar een veilige site. Daarom geeft Alcatel-Lucent de voorkeur aan beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op het netwerk en die in staat zijn malware te detecteren voordat deze schade kan aanrichten.”

Na onderzoek van de 25 belangrijkste bedreigingen voor mobiele toestellen concludeert het rapport van Motive Security Labs dat de grootste gevaren momenteel schuilen in:

  • 'spyphone' applicaties die oproepen, sms'jes, locaties, e-mails en surfgedrag traceren;
  • 'scareware' applicaties die proberen om losgeld te krijgen door de gebruiker te doen geloven dat zijn telefoongegevens gecodeerd zijn;
  • identiteitsdiefstalapplicaties die persoonlijke gegevens van de gebruiker op de terminal stelen;
  • 'Trojaanse paarden' in de bankwereld die bankgegevens en nummers van creditcards proberen te ontfutselen;
  • 'Trojaanse paarden' bij sms'en die geld genereren door berichten te sturen naar nummers met bijkomende kosten;
  • kwaadwillige adware die persoonlijke informatie gebruikt om zonder toestemming vervelende, doelgerichte advertenties te sturen;
  • een proxy-applicatie waarmee hackers anoniem kunnen surfen op het web via een besmet telefoontoestel - op kosten van de eigenaar.