Wouter Hoeffnagel - 18 september 2015

Nederlandse werknemers worden gelukkig van meer autonomie

Nederlandse werknemers zouden gelukkiger zijn als ze meer autonoom hun werk kunnen doen. 31% van de werknemers zouden dit aan hun huidige werk willen veranderen om gelukkiger te worden. vooral meer vertrouwen en zeggenschap speelt hierbij een belangrijke rol.

Dit blijkt uit onderzoek van ICT-dienstverlener Incentro onder ruim 800 werkende Nederlanders. Werknemers geven aan dat meer autonomie voor 53 procent zit in meer vertrouwen en zeggenschap. Het andere deel dat behoefte heeft aan meer autonomie (47%) geeft aan dat minder regels en procedures het meest bevorderlijk zouden zijn.

Meer draagvlak voor ideeën
Andere zaken die uit dit onderzoek naar voren komen en het werkgeluk verhogen zijn meer draagvlak voor ideeën (14%) en meer inzicht in de gedachtegang van de directie (10%). Ook een cultuur waarin werknemers minder afgerekend worden op fouten verhoogt voor sommigen het werkgeluk (3%).

Salaris speelt uiteraard ook een belangrijke rol. 42% noemt een hogere financiële beloning ‘werkgelukverhogende’ factor. Het onderzoek laat zien dat werknemers het meeste belang hechten aan salaris in het begin van hun carrière.