Redactie - 16 september 2015

Rendement in Hotel Zuiderduin met NETGEAR

SolIT is een ICT leverancier uit Zaandam die al sinds 1997 ICT-oplossingen voor het MKB creëert en beheert. Hun slogan: wij de ICT, u het rendement. Voor viersterrenhotel Zuiderduin, een groot hotel in Egmond aan Zee, realiseerde Solit onlangs een datacenter met meer dan 2000 poorten, op basis van NETGEAR-apparatuur.

Hotel Zuiderduin ligt in het schitterende duingebied van Egmond aan Zee op 100 meter van het strand. Het hotel beschikt over 33 zalen van 30 – 1000 m2 en 365 goed geoutilleerde kamers, onderverdeeld in hotelkamers, appartementen, studio's en suites. De telefoonverbindingen van de kamers en appartementen liepen tot voor kort nog over ouderwetse koperen bekabeling en men maakte gebruik van analoge telefoons. Het hotel wilde het voice-netwerk integreren met het bestaande computernetwerk, voor een eenvoudiger en centraler beheer. Voor het realiseren van deze omvangrijke implementatie werd de hulp van de vaste IT-beheerder van het hotel ingeschakeld.

Wij de ICT, u het rendement

De slogan van SolIT is geen loze kreet. Men wil de klant zoveel mogelijk hoofdbrekens over de ICT uit handen nemen en de installatie, de dienstverlening en het beheer worden van A tot Z door SolIT verzorgd, zonder dat de opdrachtgever daar veel tijd en aandacht aan kwijt hoeft te zijn. Zo kan de klant zich bezighouden met waar hij goed in is: zijn bedrijfsvoering. Dat betekent niet alleen dat er oplossingen moeten worden geleverd die werken, maar ook dat er rekening wordt gehouden met de budgettaire wensen van de opdrachtgever. “We moesten voor Hotel Zuiderduin een economisch verantwoorde oplossing bouwen. Men wilde best investeren, maar het moest wel een investering zijn die rendabel was,” vertelt Jeroen Wijker, oprichter en eigenaar van SolIT. “We keken daarom niet alleen naar de functionaliteit die we nodig hadden, maar ook met welke leverancier we dat op de financieel meest gunstige wijze voor elkaar zouden kunnen krijgen.”

De uitdaging
Hotel Zuiderduin bestaat globaal gezien uit vier fysieke locaties, die door straalverbindingen met elkaar verbonden zijn. Het meest centraal gelegen pand werd ingericht als datacenter met alle netwerkapparatuur. “In een groot hotel is een hoge beschikbaarheid van de voice en netwerkdiensten erg belangrijk,” stelt Wijker. “We besloten het netwerk dan ook redundant uit te voeren, met heel veel dubbele glasvezels en redundante 10G hoofdswitches. Per fysieke locatie lopen er twee fibers naar twee switches, zodat het hart van het netwerk altijd bereikbaar is. In totaal moesten er 2000 poorten komen, waarover zowel de voice-verbindingen als de draadloze en vaste internetverbindingen lopen. Het voordeel van zo’n geünificeerd netwerk is dat je de bandbreedte kunt delen voor alle functionaliteit en er geen specifieke switches voor voice of wifi nodig zijn. Tegelijkertijd mag het niet zo zijn dat de verschillende onderdelen van het netwerk elkaar in de weg gaan zitten. Als er bijvoorbeeld video wordt gestreamd door bezoekers, dan moeten de telefoonverbindingen daar natuurlijk geen last van hebben.”

Waarom NETGEAR?

De keuze voor NETGEAR-switches lag volgens Wijker voor de hand. SolIT had al veel ervaring met NETGEAR-producten en NETGEAR was het enige merk dat de nodige functionaliteit kon leveren voor een prijs die binnen het beschikbare budget lag. Wijker: “De prijs / prestatie verhouding van NETGEAR is ongekend. We hadden onder meer Layer3 switching en Power over Ethernet nodig en wanneer je deze functionaliteit bij andere merken zoekt, dan ben je veel duurder uit. Daarom stond de keuze voor NETGEAR al snel vast. We hebben bovendien goede ervaring met de producten van NETGEAR: het werkt goed en uitermate betrouwbaar en dat is precies wat een hotel nodig heeft.”

De implementatie
Omdat de configuratiebestanden voor het netwerk allemaal van tevoren gebouwd waren in een testomgeving, verliep de overgang van het analoge telefonienetwerk naar het nieuwe VoIP-netwerk naadloos. De hele operatie was binnen een dag voltooid, zonder merkbare gevolgen voor de bezoekers van het hotel. Om de Quality of Service te kunnen garanderen, regelde SolIT verschillende VLAN’s in: één voor de telefonie, één voor het internet voor de gasten, één voor het personeel en meerdere VLAN’s voor het beheernetwerk. “Het hotel heeft allerlei apparatuur waarop ingelogd kan worden,” legt Wijker uit. “De air conditioning, de zwembadsystemen, de bewakingscamera’s; het maakt allemaal gebruik van het netwerk. En dat per gebouw. Het moet allemaal met elkaar kunnen praten, op een veilige manier.”

Voor de ondersteuning vanuit NETGEAR tijdens het ontwerpen en bouwen van het netwerk, heeft Wijker alleen maar lovende woorden. “Al onze vragen werden keurig opgevolgd, zonder lange wachttijden. Het is fijn als je daar tijdens zo’n grote implementatie op kunt vertrouwen.”


Tevreden klant

Ook in Hotel Zuiderduin is men uitermate tevreden. “Het werkt naar behoren en dat is voor hen het enige dat telt,” zegt Wijker. “Ik vroeg ze nog of ze alle 2000 poorten al hadden getest,” voegt hij daar lachend aan toe. “Eigenlijk moet je als organisatie niets van je IT merken. Het moet de dagelijkse werkzaamheden faciliteren en naar een hoger plan tillen, maar over het beheer en het onderhoud moet je je geen zorgen hoeven maken. Daar zijn wij voor.”

Het beheer van het netwerk ligt in handen va SolIT, hoewel je volgens Wijker nauwelijks van beheer kunt spreken. “Je wilt weten of je poorten up zijn en dat alles werkt. Iedere keer dat ik kijk, werkt het.”

Gebruikte NETGEAR apparatuur

  • 13 x M4100-26G-POE managed switch


De voordelen op een rij

  • Zeer gunstige prijs/prestatie verhouding
  • Betrouwbaar en bewezen kwaliteit
  • Goede ondersteuning door NETGEAR
  • Weinig onderhoud nodig
  • Snelle en probleemloze implementatie

Over SolIT

Zelfstandig ondernemer of onafhankelijke professional? Dan is zakendoen uw eerste en hoogste prioriteit. ICT is natuurlijk uitermate belangrijk voor uw bedrijf, maar waarschijnlijk is het niet bepaald uw favoriete tijdverdrijf. SolIT ontzorgt MKB-ondernemers al sinds 1997.

SolIT werkt vanuit een professionele, projectmatige benadering en is daarbij altijd het centrale aanspreekpunt voor alle facetten van uw ICT. Kijk voor meer informatie op www.solit.nl.

Over Hotel Zuiderduin
Hotel Zuiderduin ligt in het schitterende duingebied van Egmond aan Zee op 100 meter van het strand. Het hotel had tot juni 2014 de beschikking over 365 kamers. Vanwege de groeiende vraag is de kamercapaciteit vergroot. Op loopafstand van het hotel is in de zomer 2014 een nieuw hotel geopend, Strandhotel Golfzang, waarmee de overnachtingscapaciteit voor bijeenkomsten in Zuiderduin is verhoogd naar 550 kamers.

Hotel Zuiderduin beschikt over 33 zalen voor congressen, evenementen, vergaderingen en feesten. Dit varieert van een boardroom van 30 m2 tot een congres- en evenementenzaal van 1.000 m2 . Hiermee kan het hotel ruimte bieden aan bijeenkomsten van 2 tot maar liefst 1500 personen. Verder is in het hotel een groot restaurant aanwezig dat plaats biedt aan 700 gasten. Op dezelfde verdieping is onder meer een bistro en een gezellige bar te vinden. De hotelaccommodatie beschikt tevens over een zwembad, diverse sauna’s, een wellness center, een fitnessruimte, een squashbaan en een bowlingcenter met 8 moderne bowlingbanen. Kijk voor meer informatie op www.zuiderduin.nl.