Redactie - 11 september 2015

Wat kan automation & orchestration voor u betekenen?

Automation & Orchestration (A&O) heeft het laatste jaar een vlucht genomen. Orchestration maakt het mogelijk repeterende taken in het datacenter te automatiseren en infrastructuurdiensten aan te bieden vanuit een self-service portal.

Dit komt de flexibiliteit ten goede en verlaagt de tijd waarbinnen IT services beschikbaar worden gesteld. Hierdoor gaat de kwaliteit van de geboden service omhoog en het beheer dat gemoeid is met geautomatiseerde acties wordt minder.

Voordat u aan de slag gaat...

Voordat u direct aan de slag gaat met het bouwen van scripts, integraties, workflows en de realisatie van een self-service catalogus, is het goed om eerst te bepalen waar uw IT-infrastructuur staat. Orchestration is namelijk onderdeel van een private, hybride of publieke cloudstrategie. Als u een dergelijk traject succesvol wilt realiseren, zijn drie zaken belangrijk:

  1. Standaardisatie; dit heeft betrekking op het standaard hardware-, virtualisatie- of cloudplatform waar u gebruik van maakt. Standaardisatie gaat ook over de gebruikte besturingssystemen en applicaties. In hoeverre heeft u al gestandaardiseerd? Vergeet binnen dit kader uw beheerprocessen niet. Zijn standaarden duidelijk aanwezig en worden ze nageleefd, dan is er over het algemeen makkelijker te automatiseren.
  2. Consolidatie; als de standaarden binnen de organisatie bepaald zijn dienen ze nageleefd te worden. Met andere woorden de aanwezige IT-diensten moeten op de gekozen standaarden geconsolideerd worden. Het gaat hier om het terugbrengen van alles wat u binnen uw IT doet tot de gekozen standaarden.
  3. Virtualisatie; serversvirtualisatie en het gebruik van virtuele machines is inmiddels gemeengoed, maar virtualisatie kan ook gaan over netwerk- of storagevirtualisatie. Ook hier geldt, hoe meer er gevirtualiseerd is, hoe beter er geautomatiseerd kan worden.


Automation

Als bovenstaande drie zaken op orde zijn, kunt u nadenken over automation. Hier kijken we naar repeterende taken die, als het even kan, frequent worden uitgevoerd. Dit zijn ideale kandidaten om te automatiseren door middel van een script of workflow. Automation an sich wordt gekenmerkt door losse initiatieven waarbinnen bepaalde taken automatisch worden uitgevoerd. Als we deze initiatieven samenbrengen spreken we over orchestration. Orchestration is de totaaloplossing waarbinnen de geautomatiseerde items samenkomen en aangeboden worden via een self-service portaal.

Communiceren om te kunnen automatiseren
Technisch gezien kunt u alles automatiseren met een A&O-oplossing. De enige voorwaarde is dat er gecommuniceerd moet kunnen worden met de componenten die u wilt automatiseren. De focus van A&O-trajecten kan liggen op het automatiseren van de uitrol van virtuele machines, back-end applicaties en infrastructuur resources. Maar ook op het automatiseren van bijvoorbeeld het aanmaken van een gebruikersaccount óf het beschikbaar stellen van een desktopapplicatie aan een groep gebruikers via een self-service portaal.

Voor wie is automation & orchestration geschikt?
Is A&O voor iedereen interessant? Het is in ieder geval goed om over deze vraag na te denken. Wil A&O iets opleveren, dan moet er sprake zijn van een bepaalde schaalgrootte én er moeten repeterende taken zijn die frequent worden uitgevoerd. De vraag ‘Weegt de investering op tegen wat A&O mij oplevert?’ moet nu gesteld en beantwoord worden. De winst kan liggen in de tijd die een bepaalde actie kost, maar ook in het snel beschikbaar zijn van een item, de lagere foutgevoeligheid en de flexibiliteit die de organisatie geboden wordt. Het zijn allemaal resultaten die u en uw organisatie iets opleveren.

Praktijkpresentatie op PQR’s IT-Galaxy

PQR heeft inmiddels uitgebreide ervaring opgedaan in het veld van automation & orchestration. Tijdens IT-Galaxy op 8 oktober aanstaande delen Viktor van den Berg (Solution Architect PQR) en Remon Lam (Consultant PQR) hun praktijkervaringen met orchestration in het datacenter op basis van VMware vRealize Automation en vRealize Orchestrator. Aan de hand van best practices leert u hoe u virtuele machines, besturingssystemen én applicaties geautomatiseerd uit kunt rollen. Tegen welke technische en organisatorische uitdagingen loopt u aan als u met orchestration aan de slag gaat? Schrijf u in voor de sessie: Real world orchestration: ervaringen uit het veld’.