Redactie - 12 september 2015

Maak BI beschikbaar voor iedereen

Het wereldwijd opererende bedrijf Pyramid Analytics maakt het met zijn BI Office mogelijk om data van verschillende bronnen te betrekken en eenvoudig beschikbaar te stellen, zodat alle medewerkers de gegevens kunnen analyseren. Door een samenwerkingsovereenkomst met Microsoft is specifiek voor dit platform het gemak van Pyramid in te zetten.

Pyramid Analytics is zeven jaar geleden in het leven geroepen door een aantal succesvolle ondernemers. Onder hen Omri Kohl, die tevens dienst doet als algemeen directeur. “Er zit heel wat BI-kennis in ons bedrijf”, zegt hij. “We hebben honderd twintig medewerkers, van wie er vijfenzeventig een technische achtergrond hebben. Zij zijn actief voor meer dan 350.000 wereldwijde gebruikers. Ons idee was om business inteligence even cruciaal te maken als een ERP-systeem. Heel veel ondernemingen hebben flink geïnvesteerd in ‘de grote namen’. Zij hebben bedrijfssystemen van SAP, IBM, Oracle en Microsoft, om er een paar te noemen. Het is alleen uitermate lastig om de gegevens uit die systemen te delen. Die uitdaging hebben wij opgepakt. Wij bieden het gemak om op afdelingsniveau data te analyseren en rapportages uit te draaien. Ons doel is het zeer eenvoudig te maken om bedrijfsgegevens te kunnen doorspitten. En daar zijn we in geslaagd met ons product BI Office..”

Minder complexiteit
Kohl vertelt dat het wel ingewikkelder is geworden om bedrijfsgegevens integraal te kunnen onderzoeken. “Want tegenwoordig zijn de data niet alleen verspreid over meerdere bedrijfssystemen intern, maar komen er steeds meer gegevens online te staan. Denk aan online ERP-systemen, maar bijvoorbeeld ook aan Salesforce.com.”
Pyramid is eigenlijk te vergelijken met een datawarehouse en aanvullende tooling om die gegevens te ‘slicen en dicen’. ”Medewerkers hebben genoeg aan een browser om hun analyses te laten draaien. Doordat de bewerkingen on premise gebeuren – in wat we de in-company cloud noemen–, heb je geen problemen met de beveiliging en beschik je bovendien over een goede performance”, stelt Kohl.

Samenwerken
Enige tijd geleden heeft Pyramid zijn samenwerking met Microsoft verstevigd. Er is nu een strategische verbintenis om Power BI Desktop van Microsoft te integreren met het platform van Pyramid. “Het grote voordeel is dat de gegevens van Power BI Desktop zijn te integreren met die van andere systemen en in onze veilige omgeving zijn te manipuleren. Het is een nieuwe aanpak van Microsoft om zo sterk samen te werken”, meent Kohl. Deze oplossing is gekoppeld aan Microsoft Active Directory, zodat op dit niveau is aan te geven wie met de data aan de slag mag gaan.
Voor partners is de aanpak van Pyramid aantrekkelijk, omdat deze software de kans biedt investeringen in bedrijfssystemen veilig te stellen en toch organisatiebreed gegevens te kunnen analyseren.
Hij voegt eraan toe dat zijn bedrijf werkt aan dergelijke strategische samenwerkingsovereenkomsten met andere softwareleveranciers.

BI-stack
Pyramid brengt eenheid in de BI-stack, zoals Kohl het noemt: de verschillende oplossingen die er binnen een organisatie al zijn om analyses te kunnen doen. Vaak zijn ingewikkelde handelingen nodig om chocola te kunnen maken van de bedrijfsdata. Veelal is de IT-afdeling de enige die met de BI-tools overweg kan. “Dat probleem hebben wij opgelost”, meent Kohl. Elke medewerker – mits daartoe gemachtigd - kan de bedrijfsgegevens analyseren. Het maakt hem niet uit waar de data staan, als hij er maar over kan beschikken. “Dat is ons werk”, zegt de algemeen directeur van Pyramid Analytics.