Wouter Hoeffnagel - 08 september 2015

Recordomzetgroei voor IT-dienstverleners

De omzet van de IT-dienstverleners is in het tweede kwartaal met 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de omzetstijging in de dubbele cijfers uitkomt. In de periode 2008-2014 was de omzetstijging gemiddeld 1,4 procent.

Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening. De IT-branche realiseert sinds eind 2013 toenemende omzetten. Bedrijven die bijvoorbeeld software uitbrengen, computerfaciliteiten beheren of ICT-advies geven doen het goed. Ontwikkelingen in en mogelijkheden van IT spelen een steeds grotere rol in onze samenleving, wat ook terug te zien is aan de toegenomen behoefte aan IT-dienstverlening. De prijsontwikkeling bleef echter lange tijd negatief en zijn vijf jaar onafgebroken gedaald. Pas begin 2015 stegen de prijzen binnen de IT-dienstverlening. Inmiddels zitten de tarieven in de lift, maar liggen deze nog altijd 6,5 procent lager dan eind 2010.

Steeds meer IT-bedrijven
Het aantal bedrijven in de IT-branche is in het tweede kwartaal met bijna 6 procent toegenomen tot ruim 51 duizend bedrijven. Vooral veel zzp’ers zijn een eigen bedrijf gestart. De IT-sector is erg conjunctuurgevoelig en zzp’ers spelen snel in op de aantrekkende specialistische vraag in de sector. Maar ook het aantal grotere bedrijven steeg het afgelopen jaar. Ook gingen iets minder IT-bedrijven failliet dan een jaar geleden.

De IT-dienstverlening behaalt op jaarbasis circa 24 miljard omzet en biedt werkgelegenheid aan ruim 192 duizend mensen. Personeelskosten maken ruim 45 procent van de totale kosten uit.