Wouter Hoeffnagel - 07 september 2015

Nederlandse bedrijven doelwit van CEO-fraude

Nederlandse bedrijven hebben te maken met een nieuwe vorm van oplichting. Een crimineel doet zich telefonisch voor als de hoogste manager van een bedrijf en geeft een medewerker telefonisch opdracht geld over te schrijven naar een rekeningnummer. Medewerkers geven in veel gevallen gehoor aan deze opdracht, aangezien deze rechtstreeks afkomstig lijkt te zijn van een manager.

Dit zegt Peter Depuydt van Europol tegen NOS.nl. De vorm van fraude wordt ‘CEO-fraude’ genoemd. Bedrijven leiden in veel gevallen grote schade, variërend van enkele honderdduizenden tot zelfs een miljoen euro. Criminelen steken vaak veel tijd in de vorm van oplichting, wat de succeskans aanzienlijk vergroot. "Ze doen vaak uitgebreid onderzoek. Ze weten precies wie ze moeten hebben en wanneer. Handtekeningen van de CEO worden nagemaakt. Dat soort gegevens zijn vaak met slim zoeken te vinden op het internet”, aldus Depuydt.

Stemvervorming
Depuydt: "Er zijn gevallen bekend waarbij criminelen gebruikmaken van stemvervorming, zodat het lijkt dat je de baas aan de telefoon hebt. Ik heb dat soort opgenomen gesprekken gehoord en ik begrijp heel goed dat je er als werknemer voor zwicht."

Verschillende Nederlandse bedrijven zouden al doelwit zijn geweest van dergelijke oplichtingspraktijken. Onder andere KPMG, Friesland Campina en een Nederlandse dochteronderneming van een Zweeds bedrijf hebben hiermee te maken gehad. Naar verwachting zijn niet alle gevallen bekend, aangezien getroffen bedrijven lang niet lang niet altijd aan de bel trekken. "Bedrijven komen er niet graag mee naar buiten. Het is geen reclame om te zeggen: ik ben voor een flink bedrag opgelicht. Dat maakt het lastig", zegt Depuydt.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024