Redactie - 02 september 2015

SUSECon 2015 legt nadruk op praktijkkennis

De eerste conferentie van softwareleverancier SUSE op Europese bodem, SUSECon 2015, nadert met rasse schreden. Van 2 t/m 6 november wemelt het in de Beurs van Berlage te Amsterdam van mensen die het naadje van de open source kous willen weten. Tijdens SUSECon krijgen zij onder meer veel verhalen te horen van mensen die enthousiast vertellen hoe zij de open source software producten van SUSE toepassen.

Ronald de Jong, Vice President EMEA Sales, en Marijn de Vos, Country Manager Benelux, kijken met gezonde spanning uit naar de komende conferentie. 1200 plaatsen zijn er. En, zoals gebruikelijk, is nog maar een deel gereserveerd. “Uiteindelijk loopt het vol, maar de meesten wachten tot slechts een paar weken voordat het begint met het kopen van een toegangskaart. Dat is een bekend gegeven, maar het maakt het wel spannend.”

Zij wijzen erop dat SUSECon 2015 veel te bieden heeft. Zo zijn er veel technische sessies over bijvoorbeeld SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 12, SUSE Storage 2.0, SUSE Manager en SUSE OpenStack Cloud. Ook veel belangstelling voor Linux op System z en voor DevOps. Hoewel dat laatste natuurlijk meer over de organisatie van IT gaat. En niet te vergeten de zest Klanten en Partner Awards die gedurende de conferentieweek worden uitgereikt.

Zeer positief

Hoe spannend de aanloop naar de conferentie ook mag zijn, minder zenuwen heeft het tweetal over hoe de fusie met Micro Focus uitpakt. “Daar waren we op voorhand positief over, maar nu, bijna een jaar verder, zijn we zeer positief. “Het is bijvoorbeeld prettig dat we elkaars databases met klantgegevens mogen gebruiken. Micro Focus is als producent van onder meer Visual Cobol actief in datacenters. Op die manier komen we daar nu ook binnen”, legt De Jong uit. “Bovendien worden snel goede beslissingen genomen. Wij hadden behoefte aan meer beveiligingsexperts. Die konden we al vrij snel gaan aannemen. In het Verenigd Koninkrijk is Micro Focus een belangrijke IT-speler. Wij kunnen meeliften op dat succes.”

Ook de resultaten stemmen tot tevredenheid. “Wij hebben het eerste kwartaal van dit fiscale jaar in Nederland goed afgesloten”, zegt De Vos. “Er zit groei in. Zo is er veel vraag naar Linux voor SAP. Ons besturingssysteem voor SAP op HANA wordt goed verkocht. Ook SUSE OpenStack Cloud kan zich in veel belangstelling verheugen. Veel mensen zijn begonnen met de gratis versie, maar krijgen allengs in de gaten dat het zinvol is een ondersteunde versie te gebruiken. Dat geeft ons weer de inkomsten waarmee het product verder is te ontwikkelen.”

Meer partners

Ook de groei van het aantal partners stemt beide heren tot tevredenheid. Zo noemen zij Intenzz, een SAP-specialist, maar ook ICU uit Almere. Deze IT-dienstverlener is sterk in mainframe-omgevingen en daarom alleen al interessant voor SUSE. ICU is niet voor niets sponsor van SUSECon 2015.

Opleidingen zitten eveneens in de lift. “Vroeger zagen we dat aspect als een winstmaker. Dat legt beperkingen op. Tegenwoordig mag het iets kosten, omdat uiteindelijk ‘geleerde’ SUSE-gebruikers ons bedrijf ten goede komen. Dat opent nieuwe mogelijkheden; vooral voor onze partners. Ons streven is het opleiden van zoveel mogelijk mensen. Partners helpen daaraan mee. In ons nieuwe model mogen zij onze content gebruiken. Hoe ze het aanbieden, mogen ze zelf bepalen. Dit is het tegenovergestelde van wat normaal is in deze markt.”, stelt De Jong.

Personeel gezocht

Die groei over alle kanten heeft (natuurlijk) ook een schaduwzijde: personeelstekort. Hoe meer klanten, hoe meer ondersteuning er nodig is. Zo eenvoudig ligt het. “We hebben meer dan zestig vacatures open staan. Vooral mensen met een sterke technische achtergrond willen we aan ons team toevoegen”, zegt De Vos. De onderneming is actief op zoek. Zij gaat zelf naar bijeenkomsten van ontwikkelaars om talent te scouten, is nadrukkelijk aanwezig in de community met de boodschap op zoek te zijn naar nieuwe medewerkers. En intern zijn er vier nieuwe recruiters aangetrokken om het gat te dichten. "En SUSECon biedt natuurlijk ook weer gelegenheid om mensen een baan aan te bieden.”

Inschrijven voor SUSEcon 2015 kan hier.

Door: Teus Molenaar