Redactie - 28 augustus 2015

De Wondere Wereld van IT: Inhuurstop

Het aantal externen…. Dat is een onderwerp waar altijd veel over te doen is in de wereld van IT. De inhuur van externen is veelal omkleed met goede redenen. Zij brengen bijvoorbeeld kennis in die een bedrijf ontbeert, brengen flexibele capaciteit en kunnen voor een extra drive zorgen. Tegelijkertijd hangt hier ook een prijskaartje aan, waarbij kosten relatief hoog kunnen zijn.

Zeker in bedrijven met veel IT-projecten zie je veelvuldig dat het aantal externen meer dan gemiddeld hoog is. Dat gaat lange tijd goed totdat een bedrijf op een bepaald moment, om uiteenlopende redenen, naar haar kosten gaat kijken. Dan ontstaat de perfecte voedingsbodem voor een veelbeproefd paardenmiddel om in kosten te snijden: de inhuurstop.

Ik zit altijd met veel verwondering te kijken naar de afkondiging van die inhuurstop. Sterker nog, ik vind het ronduit een brevet van onvermogen van de verantwoordelijke die besluit tot zo’n inhuurstop. Het is namelijk het schoolvoorbeeld van het paard achter de wagen spannen, symptoom- in plaats van oorzaak bestrijding en het schoolvoorbeeld van struisvogelpolitiek! Ik begrijp best dat in bepaalde organisaties het aantal inhuurkrachten, zeker in IT, nog wel eens de spuigaten uit kan lopen. Maar, inefficiënte inzet daargelaten, de oorzaak van de inhuur zijn natuurlijk de projecten en bijbehorende budgetten. Als je de inhuur niet wilt, moet je aan de projecten knop draaien. Niet andersom.

Het probleem is dat de verantwoordelijke vaak niet weet welk project te stoppen, te downsizen of uit te stellen. En daarom vind ik dit een schoolvoorbeeld van onvermogen. Als je als organisatie niet in staat bent je projecten te prioriteren, dan is een inhuurstop wel het laatste wat je moet doen. Dan lijkt het wel of je het probleem oplost, maar dan worden de prioriteiten ad hoc, op onduidelijke plaatsen en met onduidelijke richtlijnen bepaald. Het vraagt weinig verbeelding om te bedenken hoe de kwaliteit van die prioritering zal zijn.

Om je hier vanuit IT tegen te wapenen, is het van groot belang dat je de project portfolio goed managed. Dat je weet wat nut, risico en status van elk project is en hoe deze bijdragen aan de bedrijfsstrategie. Met goed inzicht in je projectportfolio is het een stuk eenvoudiger om goed te prioriteren. En misschien, heel misschien, lukt het dan om het paardenmiddel van tafel te krijgen.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com