Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2015

Aantal slachtoffers van online koopfraude stijgt

Het aantal slachtoffers van online koopfraude is tussen 2012 en 2014 gestegen. Andere vormen van cybercrime zoals hacken en identiteitsfraude zijn juist afgenomen.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Steeds meer mensen worden opgelicht met aankopen via internet. In 2014 kreeg 3,3% van de bevolking van 15 jaar en ouder te maken met deze vorm van cybercrime. Dit percentage lag in 2012 nog op 12%. In absolute aantallen is het aantal slachtoffers van koopfraude met 90.000 gestegen.

Minder slachtoffers van hacken en identiteitsfraude
Hacken en identiteitsfraude is juist afgenomen, beide met ongeveer 100.000 personen. Mensen worden als het gaat om hacken vooral minder slachtoffer van hackers die inbreken op hun e-mailaccount. Bij identiteitsfraude zorgt vooral de betere aanpak van skimming voor de daling. Doordat banken de magneetstrip op betaalpassen hebben vervangen voor een chip en betaalpassen standaard niet meer buiten Europa gebruikt kunnen worden is skimmen moeilijker geworden.

Hoogopgeleiden blijken vaker dan laagopgeleide slachtoffer te zijn van identiteitsfraude en hacken, ook als de cijfers worden gecompenseerd met het feit dat hoogopgeleiden vaker actief zijn op internet. Ook van koopfraude zijn hoogopgeleiden vaker slachtoffer, iets wat het CBS wijt aan het feit dat zij vaker online shoppen.