Wouter Hoeffnagel - 24 augustus 2015

Veel onrust over vernieuwd privacybeleid Spotify

Wie in een dienst nieuwe features wil toevoegen zal ook zijn privacybeleid hierop moeten aanpassen. Dit heeft Spotify dit weekend dan ook gedaan. Een nieuwe alinea in het privacybeleid van de streaming muziekdienst Spotify heeft onder gebruikers echter voor veel ophef gezorgd. Zo stelt het beleid dat de dienst kan vragen om toegang tot foto’s, contracten, locatie en de microfoon van gebruikers, zonder hierbij te vermelden waar deze data voor wordt gebruikt.

“With your permission, we may collect information stored on your mobile device, such as contacts, photos, or media files. Local law may require that you seek the consent of your contacts to provide their personal information to Spotify, which may use that information for the purposes specified in this Privacy Policy”, luidt de gewraakte alinea.

Excuses
Spotify biedt in een blogpost zijn excuses aan voor de ontstane onrust en stelt dat het bedrijf beter had moeten communiceren wat deze nieuwe voorwaarden betekenen. In de verklaring benadrukt het bedrijf dat gebruikers zelf kunnen kiezen of zij foto’s en contacten willen delen met Spotify. Indien gebruikers hiermee akkoord gaan wordt de data uitsluitend gebruikt om Spotify voor gebruikers te kunnen personaliseren. Als voorbeeld noemt het bedrijf het creëren van de gepersonaliseerde playlist door hier afbeeldingen aan toe te voegen.

Ook locatiegegevens worden volgens het bedrijf uitsluitend met expliciete toestemming van gebruikers verzameld. Deze data wordt gebruikt om gebruikers op de hoogte te stellen van muziektrends in hun omgeving. Hetzelfde geldt voor de microfoon, die bedoeld is om in de toekomst nieuwe spraakgestuurde functies mogelijk te maken. Gebruikers kunnen deze functies indien gewenst uitschakelen. De toegang tot contactgegevens zijn volgens het bedrijf nodig om gebruikers eenvoudiger met vrienden en familie die eveneens Spotify gebruiken in contact te kunnen brengen, wat het delen van playlisten en muziek mogelijk maakt.

Beleid aanpassen
Spotify belooft zijn privacybeleid de komende weken te gaan updaten om meer duidelijkheid te geven over zijn intenties met de gegevens waar het bedrijf toegang tot vraagt. Het bedrijf benadrukt te luisteren naar klanten en hun zorgen serieus te nemen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024