Witold Kepinski - 25 augustus 2015

8 op de 10 IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden

83 procent van de IT-beslissers neemt verbindingen af bij derden. De belangrijkste reden hiervoor is een gebrek aan kennis over verbindingen. In de praktijk blijkt dat op het gebied van connectivity (verbindingen tussen datacenter en kantoren onderling), door gebrek aan kennis van alternatieven, nog veel winst te behalen is. Het vervangen of upgraden van fysieke lijnen is een kostbare aangelegenheid en niet altijd mogelijk. Het optimaliseren van het bestaande netwerk kan dan een goed alternatief zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus. Op de vraag waarom IT-beslissers verbindingen niet in eigen beheer hebben geeft 37 procent aan de benodigde kennis niet in huis te hebben, 25 procent worstelt met de complexiteit door de hoeveelheid lijnen en 21 procent weet geen andere manier om verbindingen af te nemen. Harm de Haan, Manager Consultancy & Advisory Board member bij Telindus, licht toe: “Er zijn nog veel vraagtekens bij en uitdagingen voor IT-afdelingen als het gaat om connectivity. Complexiteit van de technologie, gebrek aan inzicht door de hoeveelheid lijnen en natuurlijk security issues zijn hoofdbrekers, maar leiden er nog weinig toe dat alternatieven onderzocht of geïmplementeerd worden. In plaats van het aantal glasvezelverbindingen te vergroten op het moment dat de eisen aan het netwerk zwaarder worden, is het verstandig om vooraf te bepalen wat de mogelijkheden voor optimalisatie zijn.”

“Bestaande glasvezelverbindingen zijn letterlijk onderbelicht”, vervolgt Harm de Haan. “Met bijvoorbeeld een Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) oplossing is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande glasvezelverbindingen met daarbij een positief effect op de maandelijkse kosten. Deze technologie is flexibel en kan inspelen op toekomstige veranderingen. Zo kunnen IT-afdelingen garanderen dat nu en in de toekomst aan de eisen voldaan kan worden. En dat is nodig, want steeds meer diensten verplaatsen naar het datacenter. Voorheen ging datacommunicatie veelal vanuit het datacenter naar de gebruiker toe, het zogenaamde north-south verkeer. Vandaag de dag zien we dat datacommunicatie tussen systemen en datacenters onderling steeds zwaarder wordt, het zogenaamde east-west verkeer.”