Redactie - 21 augustus 2015

Exacte rol van Chief Data Officer loopt enorm uiteen

De exacte rol van een Chief Data Officer (CDO) kan enorm uiteenlopen van managers die er voor zorgen dat gegevens correct en veilig worden bewaard, tot functies om die gegevens te analyseren, of om te veranderen hoe het bedrijf en werkgevers die gegevens zelf gebruiken.

Forrester maakt in zijn rapport een analyse van de uiteenlopende functies van de CDO en merkt op dat er veel overlap is met de CIO, wat voor onderlinge concurrentie kan zorgen. Toch raadt de onderzoeker aan om net te mikken op een nauwe samenwerking omdat beide functies noodzakelijk zijn.

Te veel op hun bord
"In veel gevallen beseffen CIO’s dat ze te veel op hun bord hebben om data de aandacht te geven die het nodig heeft," zegt Gene Leganza, vicepresident en principal analyst bij Forrester.

Daarbij kan de CDO heel veelzijdig worden ingezet als brug tussen business en technologie, maar is er ook behoefte aan een roadmap om elkaar zo goed mogelijk aan te voelen. De conclusie is dat CDO’s en CIO’s deels in hetzelfde domein zitten, maar daar beter kunnen samenwerken dan elkaar bestrijden. Of zoals de CDO van AIG aan Forrester zegt: de CDO is de luchtverkeersleider, maar de CIO bestuurt het vliegtuig.

In samenwerking met Datanews