Redactie - 28 juli 2015

DynamicsNAV certificering is vervallen. De eindgebruikers zijn op zoek naar nieuwe objectieve kwaliteitscriteria

Bijna een jaar geleden ontving ik in de wandelgangen een bericht dat Microsoft de certificering van NAV consultants zou schrappen. Het bericht was weliswaar op de PartnerSource website gepubliceerd, maar omdat DynamicsHUB geen implementatiepartner is, hebben we ook geen toegang tot deze informatiebron. Wat mij vooral verbaasde is niet het besluit zelf. Omdat we als gebruikerscommunity niet op de hoogte waren van de motieven achter dit besluit, hadden we ook geen mening of het een positieve of negatieve ontwikkeling zou zijn. Maar die geheimzinnigheid zat mij toch dwars! 

Waarom zou je het gewoon niet openbaar maken? Is dit geen waardevolle informatie voor potentiele en huidige klanten van Microsoft?  

Ik heb mijn zorgen gedeeld met onze media partner – Executive People - en ben de redactie  dankbaar dat ze in deze ontwikkeling hebben ingedoken. In het onlangs gepubliceerde artikel wordt duidelijker gemaakt waarom de certificeringeisen voor de NAV consultants vervallen zijn. In het artikel wordt ook stil gestaan bij de verschillende reacties die op dit bericht vanuit het partnerkanaal en de opleiders kwamen. Maar wat vinden de eindgebruikers eigenlijk zelf van dit nieuws?   

Hoewel John Triel, de IT manager van Total Produce, de motivatie voor dit besluit vreemd vindt, maakt hij zich hier niet druk over. “Ik weet dat onze partner, ongeacht wat Microsoft doet, hun personeel laat trainen en opleiden in NAV en de eigen vertical. Ik neem ook aan dat ieder zichzelf respecterende partner en consultant ervoor zal zorgen dat ze kennis hebben van het product.” Ook Peter Buenk, coördinator informatiemanagement van Bouwmaat verwacht geen grote veranderingen voor de bestaande klanten: “Wat dat betreft sluit ik me aan bij de mening, dat er wel een zekere waarde uitgaat van certificering, maar dat dit ook niet al te hoog ingeschat moet worden. Domein en branche kennis en ervaring zijn ook zeer relevant”. Peter merkt wel op dat het NAV door deze aanpassing nog meer gericht wordt op de kleinere bedrijven. “Hoe groter het bedrijf hoe meer er gekeken wordt naar onderbouwing van kwaliteitsbeloftes”.  

Gerard Bot van Yakult Europe is met beide heren eens dat het behalen van een certificering niet zaligmakend is. Toch verwacht hij dat het laten vervallen van de certificeringseisen een inflatoir effect zal hebben op de beoordeling van Dynamics NAV consultants door hun klanten. “Ik vermoed dat er een sterk verband bestaat tussen de competentie van een consultant en de mate waarin hij is gecertificeerd”. Als deze ‘objectieve’ beoordeling van de competenties wegvalt, zullen de klanten de consultants zonder certificaten minder goed inschatten, is de verwachting. 

Deze inschatting is vooral aannemelijk voor de organisaties die nog geen relatie hebben met partners, aldus Peter Buenk. “Voor hen wordt het nu nog minder transparant wat de kwaliteit van de partner is”.  John ziet hierin ook kansen voor partners. “Wil je je in de toekomst als partner onderscheiden, laat je consultants toch certificeren”.  

Hoe je het ook bekijkt, beoordelen van de kwaliteit van partners blijft een complex proces, omdat er met veel aspecten rekening gehouden dient te worden. Dat merken onze leden ook. We zijn met een aantal eindgebruikers de uitdaging aangegaan om een tool te ontwikkelen om de selectie van de juiste partner te vergemakkelijken doordat we de competenties van partners uiteen zetten op basis van de kwaliteitscriteria van klanten. Naast aanwezigheid van in het product gecertificeerde consultants wordt door de klanten ook naar projectervaring, customer base, support en kosten gelet.

Ondanks dit besluit van Microsoft, zijn we nog niet van plan om het certificeringscriterium uit het onderzoek te schrappen. Het blijft eenmaal een van de criteria die je objectief kunt ‘meten’.

Wilt u over dit en veel andere onderwerpen met andere Dynamics gebruikers sparren? Ik nodig u van harte uit op de Dynamics Experience op 3 september.  

Door: Elena Lommers, community manager DynamicsHUB