Redactie - 28 juli 2015

Hogeschool VHL kiest voor IaaS-platform van OGD

Hogeschool VHL heeft na een Europese aanbesteding gekozen voor de ict-diensten van OGD. OGD zal Hogeschool VHL behulpzaam zijn bij het bouwen van een eigen, nieuwe ict-infrastructuur die nodig is vanwege een recente verzelfstandiging en een aanstaande ontvlechting met de huidige infrastructuur van Wageningen University & Research (WUR). Na de ict-verzelfstandiging zal Hogeschool VHL gebruik maken van het IaaS-platform van OGD voor hosted ict-diensten.

Hogeschool VHL verzorgt Bachelor- en (professional) Master-opleidingen, Associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. De instelling noemt zichzelf ‘de groenste hogeschool van Nederland’, telt ruim 4.500 studenten en heeft meer dan 500 medewerkers in dienst. De ontvlechting van Hogeschool VHL uit de infrastructuur van WUR moet vóór 1 januari 2016 voltooid zijn.

Na de ontvlechting wordt OGD verantwoordelijk voor de inrichting van de werkplekken voor studenten, medewerkers en de examenwerkplekken. Bovendien draagt OGD zorg voor het beheer van het LAN- en WAN-netwerk en de infrastructuur. De ketenregie over de belangrijkste leveranciers is ook onderdeel van het dienstenpakket. Hogeschool VHL blijft zelf verantwoordelijk voor de servicedesk en het functionele beheer.

Een belangrijk deel van de diensten wordt gehost op het Infrastructure as a Service-platform (IaaS) van OGD. Dit platform is schaalbaar en snel en heeft een hoge uptime. De keuze voor het IaaS-platform van OGD sluit daarom naadloos aan op de strategie van Hogeschool VHL.

De hogeschool voorziet in de nabije toekomst een grote toename van publieke clouddiensten zoals Microsoft Azure en SaaS-applicaties. Op het IaaS-platform van OGD worden de belangrijkste diensten gehost, de data van de studenten komt in de cloud.

Manager ICT Dominique Lemoine van Hogeschool VHL: “Het is mijn overtuiging dat OGD een passende partner voor ons is. Zij koppelen deskundigheid en ervaring op ict-gebied aan kennis van het onderwijs. Voor ons een ideale combinatie. Er wacht ons gezamenlijk een enorme inspanning de komende maanden. Ik heb er alle vertrouwen in dat OGD ons professioneel terzijde staat en de gewekte verwachtingen gaat waarmaken.”

Het vertrouwen is wederzijds, zo beaamt OGD-directeur Roel Nikkessen: “Mooi om te zien dat steeds meer organisaties naar ons IaaS-platform migreren. Juist in het onderwijs, waar budgetten onder druk staan, is het slim om te kiezen voor een flexibele ict-oplossing die meeschaalt met het gebruik.”