Redactie - 25 juli 2015

Vijf belangrijke virtualisatie-innovaties tijdens Microsoft Ignite 2015

Eerder dit jaar vond in Chicago deMicrosoft Ignite-conferentie plaats. Microsoft presenteerde een aantal interessante innovaties. Ik heb ze op een rij gezet.

1. Windows Server 2016 en System Center 2016

Windows Server 2016 – eerder bekend onder de naam Server vNext – werd gepresenteerd tijdens de keynote van de conferentie. Veel mensen maakten zich de laatste tijd zorgen over de enorme aandacht voor Azure. Over de serverproducten hoorde je maar weinig. Die angst is onterecht gebleken. De nieuwe Windows Server 2016 is een cloud-ready serverbesturingssysteem voor een nieuwe generatie workloads in een sterk op cloud georiënteerde branche. Nieuwe mogelijkheden binnen deze software zorgen voor meer schaalbaarheid en betrouwbaarheid voor de eindgebruiker. Daarbij is iedere workload te ondersteunen, op ieder moment en op iedere plek.

Microsoft introduceerde ook System Center 2016, dat uitbreidingen krijgt op het gebied van de hybride cloud en hybride diensten. Veel functionaliteit en innovaties vanuit Microsoft Azure zijn opgenomen in Windows Server 2016 en System Center 2016 voor gebruik in on-premise datacenters. Je kunt als je wilt een preview-release van Windows Server 2016 downloaden. Dat geldt ook voor System Center 2016.

2. Containers

Er is op het gebied van virtualisatie waarschijnlijk geen grotere innovatie dan containers. Ik ga er op deze plaats niet te diep op in, omdat er zo veel over te zeggen is. Vast staat dat containers een game changer zijn. Zij maken het namelijk mogelijk om een verdere scheiding aan te brengen tussen een draaiende host en andere virtuele entiteiten door een applicatie binnen de containeromgeving te plaatsen. Daarbij is code niet te mengen met andere applicaties. Je kunt het zien als een virtual machine, maar dan zonder de overhead van een besturingssysteem dat binnen de VM draait. Microsoft realiseert dit door de containerapplicatie toe te staan de kernel van de draaiende host te delen, met behoud van scheiding.

Er zijn twee smaken: Windows Server Containers en Hyper-V Containers. Beide zijn nauw verbonden met Docker. Ik kom hier op terug in een volgende blogpost. Containers gaan zorgen voor meer flexibiliteit en een betere benutting van virtuele omgevingen.

3. Nano Server

In de afgelopen jaren konden we beschikken over Windows Server Core, dat veel features biedt. Volgens Microsoft is Nano Server nog te omvangrijk als je kijkt naar de eisen van een Hypervisor en het Cloud OS. De belangrijkste rollen van Nano Server zijn Hyper-V, clustering en storage. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een gevirtualiseerde omgeving te draaien.

*Update*: Microsoft kijkt nog naar andere rollen en features voor Nano Server. Als daar meer nieuws over is, kom ik er op terug.

Jeffrey Snover, werkzaam bij Microsoft als Distinguished Engineer, kwam met een interessante quote: “Nano Server is de belangrijkste en meest ingrijpende verandering sinds Windows NT”. Dat geeft aan hoe belangrijk Microsoft Nano Server vindt. Wordt zeker vervolgd.

4. Azure Stack

Zoals hierboven al aangegeven, heeft Microsoft de laatste zes tot zeven jaar veel ervaring opgedaan met Azure. Het bedrijf is nu klaar om die kennis en innovaties te delen. We konden al enige tijd beschikken over Windows Azure Pack. Maar Microsoft Azure Stack biedt veel meer mogelijkheden. De Windows Azure Pack bood alleen een subset van functies van Microsoft Azure, terwijl de Microsoft Azure Stack een volwaardige Azure-ervaring biedt in een on-premise datacenter, met alle uitbreidingen en mogelijkheden die daarbij horen.

5. Operations Management Suite

Nu we verschillende clouds gebruiken op verschillende plekken, zoals in een publieke omgeving, het eigen private datacenter of bij een service provider, kan het beheren ervan een probleem vormen. Microsoft biedt met zijn Operations Management Suite een antwoord.

Met de Operations Management Suite kun je als beheerder al je cloud-resources beheren met behulp van één scherm. Dat omvat Microsoft Azure, Amazon AWS, Rackspace, Hyper-V, VMware en meer. De oplossing wordt een one-stop-shop voor alle hybride-cloudbeheer en verbreedt de beheermogelijkheden van de cloud.

Tot slot

Hierboven heb ik de belangrijke nieuwtjes van Ignite op het gebied van cloud en virtualisatie kort samengevat. Ik kom op verschillende onderwerpen zeker nog terug.

Door: Andy Syrewicze, Senior Cloud Services Engineer bij Trivalent Group en blogt regelmatig voor Altaro’s Hyper-V Hub

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024