Redactie - 26 juli 2015

Converged IT-architectuur ideaal fundament voor private cloud

De IT-afdeling kan zich beter niet teveel bezig houden met handmatige integratie en updates, maar met het bieden van continuïteit voor de business en innovatie. Een converged IT-architectuur haalt de druk van de IT-afdeling en biedt die ruimte, zo betoogt Ronald van Heek, CCO bij IT-dienstverlener Tectrade. Zeker voor bedrijven die belang hechten aan de beschikbaarheid van data, is de geïntegreerde oplossing van storage, server en netwerk een grote winst.

De afgelopen jaren bleven organisaties, ondanks voorzichtig herstel van de economie, worstelen met hun uitgaven. De IT-afdeling bleef onder druk staan. Hoewel continuïteit van de business hun grootste uitdaging was, lagen de grootste obstakels op het gebied van budgetbeperkingen en het in de lucht houden van de bestaande systemen. Ook klaagden IT-afdelingen over het gebrek aan tijd voor het beheer en het optimaliseren van de omgeving. Ruimte voor innovatie was al helemaal beperkt.

De oplossing: private cloud op basis van converged IT-architectuur

Vanuit die worsteling is het idee bij leveranciers ontstaan om servers, netwerken en opslag al voor implementatie vanuit de fabriek te integreren. De grote soft- en hardwareleveranciers, zoals Cisco, NetApp, IBM en EMC, werken los van elkaar en soms in samenwerking met elkaar, aan het fundament van de interne private cloud, vertelt Van Heek: ‘Onder de naam converged IT-architectuur bieden ze een kant-en-klare infrastructuur.’

Het concept van een geïntegreerde infrastructuur die in één keer kan worden afgenomen en waar de IT-afdeling geen omkijken meer naar heeft na ingebruikname, slaat aan. Uit onderzoek van IDC blijkt dat wereldwijd ruim een kwart van de grote bedrijven een converged IT architectuur hebben. Bijna dertig procent heeft het momenteel in overweging en nog eens 24 procent overweegt het in de komende twaalf maanden in te zetten.

Waarde van data

Moet iedereen aan de slag met een converged IT-architectuur? ‘Zeker niet’, aldus Van Heek, ‘het zijn vooral middelgrote en grote ondernemingen die hiermee aan de slag gaan. Maar de belangrijkste voorwaarde is niet de omvang van het bedrijf, maar het belang dat een organisatie hecht aan data en zijn ondersteunende IT-omgeving. Het zijn bedrijven bij wie beschikbaarheid van data cruciaal is voor de continuïteit van de business. Laat staan innovatie.’

De eerste stap voor bedrijven die de mogelijkheden van een converged IT-architectuur willen onderzoeken, is het in kaart brengen van de eisen en wensen. ‘Het begint altijd met de bedrijfsdoelstellingen’, vertelt Van Heek. ‘Wat zijn de verwachtingen van groei? Welke basisvoorwaarden gelden om die groei te kunnen behalen?’ De IT-doelstellingen en de nieuwe IT-architectuur moeten in lijn liggen met de verwachtingen en bedrijfsdoelstellingen.

Waar het eigenlijk om draait, is dat de business zich niet druk hoeft te maken over IT. Het moet de continuïteit van het bedrijf waarborgen, zodat groei kan plaatsvinden. Om zo’n situatie te bereiken, wordt na het in kaart brengen van de eisen en wensen gekeken naar de huidige stand van zaken. Dan wordt bepaald welke stappen er nodig zijn om de gewenste infrastructuur te krijgen en in welk tempo dit gerealiseerd kan worden.

Geen big bang

‘Hoewel de eerste implementaties een volledige vervanging van een storage-, netwerk- en serveromgeving waren, is een ‘Big Bang’ aanpak niet noodzakelijk. Juist niet, want een private cloud is goed schaalbaar. Je kunt klein beginnen en snel uitbreiden. Ook het migreren van opslag en applicaties kan heel flexibel opgezet worden door omgevingen gefaseerd te migreren naar de interne private cloud omgeving’, vertelt Van Heek.

‘Als je de interne cloudinfrastructuur op orde hebt, kun je vervolgens eenvoudig koppelingen maken naar externe cloudomgevingen. Zo kom je tot een daadwerkelijke Hybride Cloud infrastructuur’, aldus Van Heek. Volgens de CCO van Tectrade is dit de nabije toekomst in de wereld van Enterprise Hybride IT, de term die Tectrade hanteert om haar cloudstrategie samen te vatten.

‘De converged IT-architectuur is in eerste instantie de basis van een interne private cloud, maar dat betekent niet dat het daarbij moet blijven’, vertelt Van Heek. ‘Als dienstverlener kunnen we externe cloudresources toevoegen door Amazon, IBM, Oracle of Microsoft Azure cloud aan de omgeving toe te voegen. Ook vCloud Air is momenteel veel gevraagd bij Vmware klanten. Het gaat om de juiste mix van extern en intern om de bedrijfsdoelstellingen optimaal te kunnen ondersteunen.’

Samenwerking met Cisco

Tectrade werkt in het opzetten van een converged IT-architectuur vaak samen met Cisco, die op zijn beurt weer samenwerkt met verschillende grotere storagefabrikanten in de markt. Zo combineert Cisco met opslagsystemen van NetApp, IBM en EMC. Cisco, zelf bij velen nog het meest bekend van zijn netwerkswitches, biedt met zijn UCS blades en servers perfecte bouwstenen voor converged infrastructuren. In combinatie met de servervirtualisatie software van VMware en Microsoft ontstaat een volledige converged IT, zeer flexibele en elastische architectuur.

Zo biedt Tectrade de oplossing Converged VersaStack aan, een gecombineerde oplossing van Cisco en IBM. Fred Gerritse, director partner organization & commercial segment van Cisco Nederland, vertelt over de samenwerking: ‘We zetten VersaStack via partners in de markt en dat doen we gedoseerd. Onze accountteams werken nauw samen met partners om klanten te interesseren voor VersaStack.’ Eén van die partners is dus Tectrade, die alle certificeringen haalde voor de oplossing. De eerste systemen zijn inmiddels aan klanten geleverd.

Het voordeel van Cisco is dat de oplossingen waarmee een combinatie wordt gezocht, moeten voldoen aan een bepaalde blueprint. Er is een referentie-architectuur opgezet waaraan de omgeving dient te voldoen. Het is als het ware een framework waar de oplossingen aan moeten voldoen zodat het daadwerkelijk een converged model betreft. De kwaliteit blijft zo in het ultieme gewaarborgd.

Tijd voor innovatie

Van Heek denkt dat er maar weinig middelgrote en grote organisaties zijn die niet aan de slag willen met converged IT-oplossingen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: ‘Er blijven IT-afdelingen die lekker alles zelf willen implementeren en beheren, en de risico’s willen dragen voor onvoldoende continuïteit en uitval van IT-systemen.’

Van Heek sluit af met een overdenking: ‘De IT-afdeling is druk, vaak moeten ze met dezelfde mensen meer werk verzetten. Dan moet je keuzes maken: ga ik zelf server-, storage- en netwerkoplossingen integreren? Of kies ik voor een reeds geïntegreerde oplossing, van een gedegen fabrikant en een gespecialiseerde dienstverlener, zodat ik me kan bezighouden met ondersteuning van de business en innovatie? Wil je blijven controleren of alles werkt? Of met één druk op de knop zorgen dat beschikbaarheid en integriteit gewaarborgd blijven?’ 

Door Anne van den Berg