Witold Kepinski - 22 juli 2015

Apple boekt omzetstijging dankzij iPhone, Apple Watch, Mac en App Store

Apple meldt over het dere kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst bedroeg 10,7 miljard dollar, ofwel 1,85 dollar per aandeel, bij een kwartaalomzet van 49,6 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van 37,4 miljard dollar, en een nettowinst van 7,7 miljard dollar, ofwel 1,28 dollar per aandeel. De brutomarge bedroeg 39,7 procent, vergeleken met 39,4 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 64 procent van de totale omzet. Aandeelhouders hadden echter nog meer omzet veracht. Het aandeel Apple daalde met 7 procent naar 121,80 dollar.

De groei is mede te danken aan de hoge verkoopcijfers van iPhone en Mac in het derde kwartaal, een recordomzet uit dienstverlening en de succesvolle introductie van Apple Watch. De verkoop van de iPad was wat minder hoog. "We hebben een fantastisch kwartaal achter de rug. De omzet die we met iPhone hebben behaald lag 59 procent hoger dan in dezelfde periode van het vorige jaar, en ook de Mac deed het goed. Onze omzet uit dienstverlening is hoger dan ooit dankzij de App Store. En de introductie van Apple Watch is uitmuntend verlopen", zegt Tim Cook (foto), CEO van Apple. "De verwachtingen voor Apple Music zijn hooggespannen en we kijken uit naar de release van iOS 9, OS X El Capitan en watchOS 2 in de herfst."

"In het derde kwartaal verliep onze groei sneller ten opzichte van de eerste zes maanden van het boekjaar 2015. De omzet lag 33 procent hoger en de winst per aandeel steeg met 45 procent", zegt Luca Maestri, CFO van Apple. "We hebben een zeer sterke cashflow uit bedrijfsactiviteiten van 15 miljard dollargerealiseerd en via ons kapitaalterugvloeiingsprogramma hebben we meer dan 13 miljard dollar uitbetaald aan aandeelhouders."

Apple geeft de volgende indicaties voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2015:
• Een omzet tussen de 49 miljard en 51 miljard dollar
• Een brutomarge tussen de 38,5 en 39,5 procent
• Exploitatiekosten tussen de 5,85 miljard en 5,95 miljard dollar
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van 400 miljoen dollar
• Een belastingtarief van 26,3 procent

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van 0,52 dollarcent per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 13 augustus 2015 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 10 augustus 2015 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

Watch

Verkoopcijfers van de Watch - het slimme horloge dat vorig kwartaal werd gelanceerd - zijn er niet. Apple stopt de verkoopcijfers weg in het 'Other'-amalgaam waarin ook de iPod, de Beats-koptelefoon en Apple TV ressorteren. Die 'Other'-productcategorie groeide van 1,7 miljard dollar tot zoo'n 2,64 miljard dollar, maar je kan er dus niet uit afleiden dat de Watch volledig verantwoordelijk is voor de groei.

Apple wil geen concrete cijfers kwijt - wat overigens een trendbreuk is: in het verleden werden bij een nieuw product wél meteen verkoopcijfers vrijgegeven - maar houdt het op een vaag statement dat de Watch het beter doet dan verwacht en dat de lancering "succesvol" is.

Door: Witold Kepinski

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei