Witold Kepinski - 21 juli 2015

Microsoft Dynamics NAV lijkt meer in trek na schrappen SMB ERP examens

Microsoft heeft in augustus 2014 op zijn PartnerSource website low profile bekend gemaakt dat de certificeringseisen voor zijn erp-software Dynamics GP, SL en NAV zijn vervallen. Zo zijn de Microsoft Dynamics SMB ERP examens meer beschikbaar en ontwikkelt Microsoft ook geen trainingsmateriaal meer. Deze stap van Microsoft heeft geleid tot voor en tegenstanders in het kanaal. Microsoft wil met deze stap het aantal Dynamics NAV klanten wereldwijd laten toenemen. En dat lijkt te lukken.

Microsoft meldde eerder dit jaar op de Microsoft Convergence conferenties in Barcelona en het Amerikaanse Atlanta dat er meer Dynamics NAV klanten zijn bijgekomen. In 2014 groeide dat aantal met 8.000 naar 110.000. Microsoft heeft als ambitie om in de toekomst 200.000 klanten te halen. Om dit bewerkstelligen worden channel partners volop getraind door marketingspecialisten zoals het Nederlandse QBS.

Om Microsoft Dynamics NAV eenvoudiger te verkopen zijn de eisen voor certificeringen vervallen. Dit heeft de afgelopen maanden geleid tot gemengde reacties uit het partnerkanaal zo valt te lezen op msdynamicsworld.com. Het is voor meer partners mogelijk Microsoft NAV te verkopen. Maar aan de andere kant kan de kwaliteit dalen als er geen certificeringseisen zijn zo valt uit de online reacties op te maken. Vooral partners die al hebben geïnvesteerd in Dynamics NAV certificeringen zijn minder gelukkig met de beslissing van Microsoft om de SMB ERP examens te laten vervallen.

Business impact

Het gaat in ieder geval goed met de verkoop van Microsoft Dynamics software. Dat beaamt ook Ron Augustus, Director Small and Midmarket Solutions & Partners (SMS&P) bij Microsoft Nederland. Volgens hem gaat het goed met de Microsoft Dynamics NAV business en worden er meer licenties verkocht. Dat merkt ook Guus Krabbenborg, mede eigenaar van QBS dat Microsoft Dynamics partners helpt meer Dynamics software te verkopen. Zo biedt QBS trainingen via zijn Partnermasterclass die goed wordt bezocht door Microsoft Dynamics partners. Naast Microsoft NAV gaat het volgens Krabbenborg ook met Dynamics CRM Online goed, vooral sinds het vanaf 1 februari als open licentie verkrijgbaar is.

Plataan is een van de grotere trainingscentra voor Microsoft, zowel voor Microsoft partners als voor eindgebruikers. Onder meer met videotrainingen een reeks eigen boeken en inbreng in de certificatie examens. Wat de afschaffing van de certificering voor hen betekent zal volgens oprichter en mede-eigenaar Vincent Bellefroid nog moeten blijken. “Het is nog iets te vers om naar de business impact te kijken. Maar natuurlijk, de certificatie voor onze business is altijd al een driver geweest voor trainingen. Dus het is duidelijk dat bepaalde consultants een training konden volgen om vervolgens examen af te leggen. Als de certificaties wegvallen, denk ik dat dat wel een bepaalde impact zal hebben op het trainingsvolume.”

Voorwaarde

Valt dan ook zekerheid voor eindgebruikers weg in de markt? “Ik heb certificatie altijd gezien als een noodzakelijke voorwaarde, al zegt het niet alles. Door certificatie krijgen consultants bijvoorbeeld extra kennis. Een eindgebruiker die een implementatieteam samenstelt kijkt onder meer naar certificering. Dit garandeert nog niet dat alles goed gaat verlopen. Maar je weet in ieder geval dat de mensen met wie je werkt dat extra stapje hebben genomen. Certificering heeft dus wel een zekere waarde voor gebruikers in organisaties.”

Door: Witold Kepinski