Redactie - 20 juli 2015

Wikileaks-kopstuk Sarah Harrison spreekt over crisismanagement bij datalekken

Journaliste van Wikileaks en expert rondom crisismanagement bij datalekken Sarah Harrison spreekt op 17 november op het Cyber Security congres in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Harrison geldt binnen WikiLeaks als expert op het gebied van de effecten op organisaties bij het lekken of ontvreemden van kritische bedrijfsinformatie.

Harrison belicht vanuit een journalistiek oogpunt het spanningsveld tussen journalistieke vrijheid en de bescherming van kritische bedrijfs- en staatsinformatie. Bezoekers van het congres krijgen een uniek inkijkje in de middelen die journalisten hebben om kritische informatie te onthullen, en in wat zij kunnen doen om deze informatie te beschermen.

Harrison kreeg internationale bekendheid nadat zij 39 dagen samen met Edward Snowden op een vliegveld in Moskou had doorgebracht. Vervolgens bleef zij nog maanden bij hem in Rusland terwijl ze samen met het WikiLeaks team voorkwam dat Snowden werd vervolgd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarnaast regelde zij een asielaanvraag voor hem in Rusland.

Harrison geniet ook bekendheid doordat zij binnen WikiLeaks veel heeft samengewerkt met informatie activisten om deze gevrijwaard te houden. Met haar kennis van bronbescherming, klokkenluidersbescherming en het recht op de vrijheid van informatie vervult zij een belangrijke rol binnen WikiLeaks.

Ondanks het feit dat Harrison een Britse ingezetene is, hebben advocaten haar geadviseerd om niet terug te keren naar huis, vanwege haar werk met Snowden en de strenge antiterrorisme wetgeving in het Verenigd Koninkrijk.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024