Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2015

Ontspanning en gezelligheid op de DHPA Techday

De Fokker Terminal in Den Haag stond op 21 mei geheel in het teken van ICT en techniek. Ruim 400 professionals uit de ICT-sector bezochten de DHPA Techday, de dag voor én door technici, georganiseerd door de Stichting Dutch Hosting Provider Association (DHPA). Ontspanning en gezelligheid stond op deze dag centraal. 

De goed bezochte dag werd afgetrapt door Michiel Steltman, directeur van Stichting DHPA, en Roelof Meijer, directeur van SIDN. Hierna was het woord aan Patrick Savalle, directeur van Mobbr, die het wereldbeeld van bezoekers op zijn kop zette. Ger Apeldoorn nam bezoekers mee in de wereld van Puppet en gaf zijn visie op de toekomst van server management. Bezoekers werden door CTO van Phonebloks en Manager Development bij Cyso Gawin Dapper geïntroduceerd in de wereld van Phonebloks, dat inmiddels 380 miljoen mensen heeft bereikt. Het thema van de DHPA Techday was deze editie ‘All Hands-on Future Tech’, waarbij vooruit werd gekeken naar de komende vijf jaar. 

De wereld van de hybride cloud
Microsoft, HP, Brocade, SIDN en Juniper Networks verzorgden op de DHPA Techday hands-on labs, waar bezoekers zelf aan de knoppen konden zitten van technologie en konden ervaren hoe ontwikkelingen er in de praktijk uitzien. Zo nam Microsoft bezoekers mee in de wereld van de hybride cloud. Het bedrijf vereenvoudigt met het Microsoft Cloud Platform het beheer van de hybride cloud en maakt technologie die door Microsoft intern gebruikt wordt voor het Microsoft Azure platform toegankelijk voor bedrijven. 

Ook HP is een vertrouwde leverancier van technologie binnen het serviceprovider segment. Veel DHPA deelnemers passen HP-technologie toe voor hun hostingplatforms. HP liet de bezoekers zien hoe haar oplossingen voor Software Defined Networking (SDN), OpenNFV en het HP Helion portfolio kunnen worden toegepast binnen moderne en schaalbare cloud platforms. 

Roadmap naar SDN
Bij SDN wordt de netwerk hardware bestuurd en geconfigureerd door middel van software. Die bepaalt daarmee in grote mate de werking van netwerkcomponenten. SDN maakt het mogelijk om switches, routers en andere netwerkapparatuur van allerlei fabrikanten te combineren in complexe netwerkconfiguraties. SDN is volop in ontwikkeling en is naar verwachting pas over vijf of zes jaar uitontwikkeld. Brocade waarschuwt dat bedrijven echter nu al zullen moeten inspelen op SDN om op tijd klaar te zijn voor de trend. Een goede roadmap naar SDN is hierbij van groot belang, aangezien je uiteraard niet wilt investeren in hard- en software die over vijf tot zes jaar niet langer relevant is. Brocade bood bezoekers van de DHPA Techday een uitgestoken hand bij het opzetten van zo’n roadmap naar SDN, waarbij ook de gevaren die op de weg liggen uiteen werden gezet. 

Ook Juniper Networks ging uitgebreid in op SDN. Bezoekers konden tijdens een demonstratie onder andere zien hoe zij met behulp van Ethernet VPN (EVPN) meerdere datacenteromgevingen aan elkaar kunnen knopen. Hiermee kan bijvoorbeeld de on-premise infrastructuur van een klant worden gekoppeld aan de cloudomgeving, zonder hierbij de beschikbaarheid in gevaar te brengen. De capaciteit van beide locaties wordt samengevoegd, terwijl de locaties gescheiden en onafhankelijk blijven werken. De eindgebruiker merkt geen verschil in de manier waarop applicaties worden aangesproken. 

Wat kunnen we de komende jaren verwachten van het internet?
Internet is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven; een rol die in de toekomst alleen maar groter gaat worden. Op de online sector zijn ontwikkelingen rond internet van groot belang. Bedrijven in de sector zullen immers moeten inspelen op ontwikkelingen om relevant te blijven. SIDN legde op de DHPA Techday samen met partners uit welke ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, internetstandaards en preventie van cybercrime we de komende jaren kunnen verwachten. Hierbij werd onder andere aandacht besteed aan DNSSEC, een cryptografische beveiliging die een extra beveiligingslaag toevoegt aan het bestaande Domain Name System (DNS)-protocol. 

Ook nam SIDN bezoekers mee in REMEDI3S-TLD, een project dat de beheerders van .nl samen met de TU Delft heeft opgezet. In het project worden securityindicatoren van topleveldomeinen (TLD) als .nl in kaart gebracht met als de doel de veiligheid van TLD’s te vergroten. Tot slot ging SIDN in op het Trusted Network Initiative. Dit initiatief is bedoeld om partijen die kritieke infrastructuur leveren te beschermen tegen zeer grootschalige Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen, waarbij servers worden overspoeld met verzoeken. 

Gooien met servers
Dit jaar stond ook het Infradata NK Serverwerpen weer op het programma. In deze bijzondere en populaire wedstrijd gaan bezoekers van de DHPA Techday met elkaar de strijd aan en proberen een server over een zo groot mogelijk afstand te gooien. De wedstrijd is dit jaar (net als vorig jaar) gewonnen door Maikel Born van i3D. De Pubquiz werd net als eerdere edities opnieuw bezocht door de echte diehard hostingexperts. In deze quiz kunnen bezoekers hun kennis over allerlei ICT-onderwerpen op de proef stellen. De DHPA Techday 2015 werd afgesloten met een borrel en een barbecue, waar bezoekers alle gelegenheid hadden te netwerken en gezellig met collega’s (bij) te praten. 

Ook een debat stond dit jaar op programma. PvdA Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, General Manager bij Oxilion Sebastiaan Assink, socioloog en voorzitter van het Platform Onderwijs 2032 Paul Schnabel, CEO van SIDN Funds en hoogleraar ICT Valerie Frissen en Directeur Strategie van stichting NLnet Michiel Leenarts gingen in debat over de ‘future skills’ die nodig zijn om de online sector te laten floreren. Enkele conclusies uit het debat zijn dat ICT aantrekkelijker moet worden gemaakt voor vrouwen, programmeren moet worden opgenomen in het basisonderwijs, aandacht voor zowel hard- als softskills van belang is en ICT-opleidingen vaak niet goed aansluiten op de praktijk doordat zij achterlopen op de ontwikkelingen.

‘Dit is waar we het voor doen’
Directeur Michiel Steltman kijkt met een goed gevoel terug op de DHPA Techday. “Het wij-gevoel was ook dit jaar weer sterk aanwezig op de DHPA Techday. Het weer zat erg mee, waardoor een leuke combinatie van binnen- en buitenactiviteiten mogelijk was. De labs waren dit jaar door leveranciers opnieuw briljant ingericht, met een eigen gezicht en sfeer. Hieraan kan je ook goed hun betrokkenheid afmeten. Zij willen een stand die écht past bij de sfeer van de locatie”, zegt Steltman. “De opkomst was erg goed, in totaal hebben we zo’n 410 van de 540 ingeschreven bezoekers op de DHPA Techday mogen verwelkomen. Dit is waar we het voor doen; het event wordt steeds groter en bekender. Kortom, de DHPA Techday was ook dit jaar weer een succes.”