Witold Kepinski - 17 juli 2015

Mobiele werknemers gaan in de Verenigde Staten en Europa het veiligst te werk

De Verenigde Staten en Europa hebben de veiligste mobiele werknemers hebben, terwijl landen in Azië het meeste risico lopen volgens onderzoek onder werknemers in 23 landen. Dit staat in Eeen rapport van Aruba Networks, een HP-bedrijf, dat landen heeft geïdentificeerd die de grootste risicogroep vormen, op basis van een onderzoek naar de mobiele beveiligingsgewoonten van 11.500 werknemers in 23 landen.

Het onderzoek geeft aan dat de gevestigde westerse markten wereldwijd veruit het veiligste werknemersgedrag vertonen als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten op het werk. De opkomende oosterse regio’s eindigen daarentegen het laagst als het gaat om mobiele beveiligingspraktijken.

• Risicobestrijding in Nederland: In Nederland beschermt slechts 14% hun zakelijke smartphone niet met een wachtwoord. In Maleisië is dat bijna drie op de tien (29%).

• Vaker apparaten delen in China: Chinese werknemers delen hun zakelijke mobiele toestel gemiddeld 19 keer per maand met anderen, terwijl de Zweden dit slechts zevenmaal doen. Nederlanders delen gemiddeld negen keer per maand hun zakelijke mobiele telefoon.

• Meer dataverlies in het Midden-Oosten: Bijna de helft (48%) van de werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten geeft toe persoonlijke of bedrijfsgegevens te hebben verloren door verkeerd gebruik van het mobiele toestel, tegenover slechts een kwart (24%) in de VS.

Over het geheel genomen laat het rapport een duidelijke kloof zien tussen oost en west op het gebied van mobiele beveiliging. Zweden, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen blijken de veiligste werknemersgewoonten te hebben, terwijl Maleisië, Thailand, Zuid-Korea, China en de Verenigde Arabische Emiraten onderaan de lijst bivakkeren.

De bevindingen, opgenomen in het Aruba Networks-rapport Running The Risk, noemen de demografische opkomst van '#GenMobile' als een belangrijke motor achter meer risicovol gedrag. Jongere, mobiel-deskundige werknemers geven namelijk vaak prioriteit aan productiviteit, ten koste van traditionele veiligheidsbelangen.

Kiezen tussen productiviteit en beveiliging

"Het lijkt erop dat opkomende markten te maken krijgen met meer zelfbewuste werknemers die nieuwe technologieën en nieuwe manieren omarmen om de groei te bevorderen,” zegt Chris Kozup (Vice-President Marketing bij Aruba Networks). “Hiermee introduceren ze echter ook extra risico's in het bedrijf. De resultaten suggereren dat risico weliswaar een slechte zaak kan zijn, maar dat het ook goed kan zijn voor het bedrijfsleven - iets waar meer conservatieve, verwesterde markten van op de hoogte moeten zijn. Als werknemers niet aarzelen om wachtwoorden of apparaten te delen om dingen gedaan te krijgen, betekent dit dat IT managers wereldwijd een interessante afweging moeten maken tussen productiviteit en beveiliging,” stelt Kozup. "Het juiste evenwicht hierin behalen zal van het grootste belang zijn om ervoor te zorgen dat bedrijven het beste talent aantrekken en behouden, zonder hierbij gevoelige gegevens in gevaar te brengen."

Benchmark uw bedrijf

Het 'Running The Risk' rapport van Aruba Networks wijst op de mogelijke valkuilen die bedrijven kunnen verwachten op basis van de computerbeveiligingsgewoonten van hun werknemers. Vul Aruba's online zelfbeoordeling-tool in om het risiconiveau van uw bedrijf in te schatten en dit te vergelijken met sectoren uit andere landen in het onderzoek.

Ga om uw risico-index te bepalen en om het volledige verslag te lezen naar www.arubanetworks.com/mobileriskindex/

WK