Redactie - 14 juli 2015

Vijf stappen naar een goed back-upplan

Servers die kapotgaan, iemand die per ongeluk op delete drukt of besmetting met ransomware. Dataverlies komt in veel vormen en gaat vaak gepaard met hoge kosten. Een goed back-upplan is voor bedrijven dan ook absoluut geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je gegevens altijd beschikbaar zijn – aan de hand van onderstaande vijf stappen.

1. Ken de risico’s
Bij het opstellen van een back-upplan is het belangrijk om te weten waartegen je het bedrijf beveiligt en daarop te anticiperen. 

  • De oorzaken van dataverlies zijn over het algemeen in te delen in drie soorten. Calamiteiten en domme pech. Situaties waarbij je per ongeluk data verliest als gevolg van pech. Je laat bijvoorbeeld een kop thee op je laptop vallen, je drukt per ongeluk op delete of er breekt een brand uit in het serverpark.
  • Externe dreigingen. Data die verloren gaan door het handelen van mensen van buitenaf met slechte intenties. Denk bijvoorbeeld aan hackers, DDoS-aanvallen, ransomware, phishing en virussen, en andere malware.
  • Interne dreigingen. Dataverlies of diefstal als gevolg van bedreigingen van binnenuit. Denk bijvoorbeeld aan verlies van een mobiel device dat toegang heeft tot de bedrijfscloud. Of aan saboterende (ex-)medewerkers en bedrijfsspionage.

2. Bepaal welke risico’s aanvaardbaar zijn
Welke risico’s zijn aanvaardbaar bij het veiligstellen van je gegevens? Stel van tevoren de volgende zaken vast.

  • Hoeveel data ben je bereid om te verliezen in het geval van een calamiteit? Met andere woorden: hoe vaak moeten er back-ups worden gemaakt van je gegevens? Om de minuut? Om het uur? Om de dag? 
  • Hoe snel wil je weer aan het werk kunnen na een calamiteit waarbij dataverlies optreedt? Hoe snel moet de back-up dus beschikbaar zijn? 

3. Ga slim en efficiënt te werk
In de ideale wereld is het antwoord op bovenstaande vragen natuurlijk: zo kort en snel mogelijk. Hoe dichter die tijd echter bij de nul komt, hoe hoger de kosten oplopen.

Pak het daarom slim aan en maak onderscheid in het belang van bepaalde gegevens. Om kosten te besparen, kun je er zo voor kiezen om bepaalde folders bijvoorbeeld om de minuut te updaten, en de rest van de server om de dag. Om back-ups snel beschikbaar te hebben, is het raadzaam daar slimme technologie voor te gebruiken.

Soms zijn gegevens bijvoorbeeld niet beschikbaar doordat een server vastloopt op één corrupte file. Slimme software ziet dat en isoleert dat bestand, zodat je gelijk verder kunt werken met de rest van de gegevens die op dezelfde server staan.

4. Back-up volgens de 3-2-1-methode
Om er zeker van te zijn dat er geen gegevens verloren gaan, is het verstandig om te werk te gaan volgens de 3-2-1-methode:

  • zorg voor minimaal drie kopieën, 
  • op minimaal twee verschillende dragers, 
  • waarvan er minimaal een op een externe locatie staat.

Meerdere back-ups op meerdere devices geven extra zekerheid op het moment dat bijvoorbeeld een server er de geest aan geeft. Door te zorgen voor back-ups op minimaal een externe locatie in de cloud, stel je bovendien zelfs bij calamiteiten als brand je gegevens veilig.

5. Beveilig je gegevens
Met een goed back-upplan zorg je ervoor dat je gegevens altijd beschikbaar zijn. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet dat onbevoegden ermee aan de haal gaan. Zorg daarom voor een goede beveiliging van je data.

  • Geef medewerkers alleen toegang tot de gegevens die ze nodig hebben voor hun werk. Zorg er verder voor dat je deze toegangsrechten weer kunt intrekken of aanpassen op het moment dat iemand van functie verandert, uit dienst gaat of bijvoorbeeld zijn device verliest. 
  • Wees altijd op het ergste voorbereid. Ga er dus vanuit dat hackers of andere kwaadwillenden het een keer zal lukken door je beveiliging te breken en toegang te krijgen tot je gegevens. Door data-encryptie toe te passen, zorg je er vervolgens voor dat je gegevens in het geval van diefstal waardeloos.

John Zanni, Senior Vice-President Cloud and Hosting Sales van Acronis

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024