Redactie - 07 juli 2015

Oudere werknemers moeten steeds vaker stapje terug doen

Steeds vaker worden oudere werknemers in Nederland gevraagd een stapje terug te doen. Door een lagere functie te bekleden zouden medewerkers langer gezond kunnen blijven doorwerken.

Dit blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP. 43% van de organisaties overweegt werknemers te vragen een stapje terug te doen op de arbeidsladder. Demotie lijkt hiermee standaard onderdeel te zijn geworden van het HR-beleid van bedrijven.

Concessies rond beloningen
Naast demotie staan ook concessies rond beloningen bij veel bedrijven op de agenda. Die concessies kunnen verschillende maatregelen betekenen. Zo kiest één op de tien werkgevers voor het beperken van reguliere salarisverhogingen. Ook het beperken van het salaris (2%) of het beperken van verlofrechten (2%) komt voor. In totaal versobert dit jaar 15% van de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Vooral bij financiële instellingen (34%) worden werknemers gevraagd in te leveren. Als het specifiek om salaris gaat spant de kennisintensieve dienstverlening de kroon. 21% van de organisaties in deze sector vraagt werknemers de reguliere salarisverhoging te beperken. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024