Redactie - 07 juli 2015

Consument denkt aan 4g als alternatief voor vast internet

Uit een onderzoek van Telecompaper dat zij onder het Consumer Panel hebben gehouden, blijkt dat bijna 45 procent van de Nederlanders overweegt om over te stappen van vast internet naar een 4g-abonnement wanneer dat goedkoper zou zijn. Nog eens 43 procent zou overwegen over te stappen wanneer een 4g-abonnement goedkoper zou zijn dan vast internet en een mobiel abonnement samen.

Prijs is de belangrijkste factor

De prijs is volgens het onderzoek de belangrijkste factor die mensen ertoe kan bewegen over te stappen op een 4g-abonnement. De snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding zijn van minder belang: 34 procent van de respondenten geeft aan een overstap te overwegen wanneer 4G minstens even snel is als vast internet, terwijl 36 procent overweegt over te stappen wanneer 4G minstens net zo betrouwbaar is als vast internet.

De deelnemers van het testpanel lijken ook de beschikbaarheid van tv of telefonie niet heel erg belangrijk te vinden. Slechts 2 op de 10 deelnemers geeft aan alleen 4G te overwegen wanneer er ook tv kan worden ontvangen via het 4G-abonnement, terwijl 3 op de 10 alleen wil overstappen wanneer er triple play-pakketten (internet, tv en telefonie) kunnen worden afgesloten.

Is deze overstap realistisch?

Waarom Telecompaper het onderzoek heeft gehouden is niet helemaal duidelijk. Mobiele 4g-abonnementen in Nederland zijn relatief duur, en veel data mag er met het gemiddelde abonnement niet worden verstookt. Als er 4g-abonnementen zonder datalimiet of met een hoge datalimiet zouden verschijnen, is de kans klein dat die veel goedkoper zijn dan vast internet, zelfs wanneer het 4g-abonnement alleen thuis kan worden gebruikt.

En mocht er toch een klein wonder gebeuren en wordt de prijs van een 4g-abonnement lager dan de prijs van vast internet, dan zal het voor de meeste mensen nog geen realistische vervanger zijn voor de vaste internetverbinding. De totale hoeveelheid beschikbare bandbreedte op het 4g-netwerk is beperkt en de beschikbare bandbreedte moet gedeeld worden door alle gebruikers die zich in een bepaalde cel bevinden. Wanneer er veel mensen in dezelfde omgeving tegelijkertijd gebruik van het netwerk maken zal de snelheid dus afnemen en de responstijd (ping) toenemen.

De theoretische pieksnelheid van 225 mbps die met de 4g-netwerken van KPN en Vodafone kan worden behaald, zal in de praktijk dan ook nooit gehaald worden. In werkelijkheid zal de snelheid waarschijnlijk vele malen lager liggen. Daarnaast lijkt de kans op combinatiepakketten met internet en tv of triple play-pakketten via het 4g-netwerk ook klein, omdat daar simpelweg geen bandbreedte voor beschikbaar is op het netwerk.

4g-netwerk in buitengebieden

Het 4g-netwerk lijkt eigenlijk vooral interessant te zijn voor buitengebieden, waar wat minder mensen wonen en waar op dit moment nog geen (echte) vormen van breedbandinternet beschikbaar zijn. In Duitsland worden al 4g-abonnementen als regulier internet aangeboden. Met een 4g-abonnement van het Duitse Vodafone is het mogelijk om met een maximale snelheid van 50 mbps te internetten. De kosten van het abonnement bedragen zonder korting €52,50 per maand en er geldt een datalimiet van 30 GB per maand.

Vergelijken we dat met de vaste internet abonnementen van Vodafone Nederland, dan valt op dat het duurste glasvezelabonnement met een prijs van €50,- per maand goedkoper is, terwijl de snelheid met 500 mbps tien keer zo hoog ligt. Glasvezel biedt daarnaast, in tegenstelling tot 4g, een gegarandeerde bandbreedte en datalimieten zijn er niet. Het overstappen van een vaste verbinding naar een 4g-abonnement lijkt dan ook vooral een oplossing voor de mensen die in het buitengebied wonen en geen andere opties hebben wat betreft een snelle internetverbinding.