Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2015

Fors meer vacatures voor ICT professionals

Het aantal vacatures voor ICT professionals is in het eerste halfjaar van 2015 met 24% gestegen opzichte van vorig jaar. In totaal zijn 89.000 vacatures beschikbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht. Vooral buiten de Randstad neemt de vraag naar projectmanagers in de zorg toe, doordat zorgverleners meer investeren in technologie die helpt tegemoet te komen aan veranderde wensen van patiënten. Alexander J. van Cappellen, CIO zorginstelling ZuidZorg: “De vraag van klanten is aan het veranderen. Zorginstellingen moeten hier op inspelen. Zonder inzet van ICT overleven ze het niet, het is belangrijk om hier rekening mee te houden in budgetten." Wat opvalt is dat met name in het noorden en zuiden van het land de vraag naar projectmanagers harder groeit dan in de rest van Nederland. Waar vorig jaar de stijging naar de vraag al zichtbaar was in de Randstad, is nu de rest van Nederland aan een inhaalrace begonnen.

Vraag naar ICT managers
In de zakelijke dienstverlening in de randstad stijgt vooral de vraag naar ICT managers. Arco Elsman, Directeur IT Yacht: “De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ICT toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.”

Ook de vraag naar softwareontwikkelaars blijft hoog. Yacht ziet ook een continu stijgende vraag naar security consultants. Yacht stelt dat dit een structurele functie lijkt te worden in ICT organisaties.

Top vijf IT vacatures
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015:

  1. Softwareontwikkelaar 37.800
  2. Technisch Beheerder 10.400
  3. Informatie Analist 7.700
  4. ICT Manager 5.300
  5. Applicatie/Functioneel Beheer 4.900

Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014:

  1. Security Consultant + 59 %
  2. ICT Manager + 50 %
  3. Softwareontwikkelaar + 27 % 
  4. Applicatie/Functioneel Beheer + 25 %
  5. Project Manager + 24 %