Redactie - 02 juli 2015

Checklist voor een toekomstbestendig bedrijfsnetwerk

Consumenten en bedrijven worden steeds mobieler door het gebruik van een enorme verscheidenheid aan applicaties. Maar hoe sterk afhankelijk die mobiliteit en apps zijn van de achterliggende vaste netwerkinfrastructuur staat bij velen nog niet helder op het netvlies. Dit kwam naar voren tijdens het Telindus Vision & Focus evenement eerder dit jaar. De manier waarop we werken en ons vermaken draait om toegang tot informatie overal, altijd en op elk apparaat. Het vaste netwerk is verantwoordelijk voor het vervoer van ons dataverkeer zodra deze het mobiele basisstation of  de gsm-mast heeft bereikt.  Het verbindt ons (en onze applicaties) met de ‘bron’, gehost in datacenters – die overal ter wereld gevestigd kunnen zijn.

Als de enorm snelle groei van mobiel gebruik doorzet, dan zijn er in 2020 wereldwijd maar liefst 6,7 miljard mobiele aansluitingen. Dit voorspelt Ericsson in haar kwartaalonderzoeken naar de verspreiding van mobiele apparatuur. De voorspelling is dat tegen die tijd 90% van de totale wereldbevolking van 6 jaar en ouder een mobieltje bezit. Bovendien zal het gebruik van mobiele bandbreedte tijdens piekuren vervijfvoudigen in de komende drie jaar, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Ciena door ACG Research is uitgevoerd.

Voor het bedrijfsleven betekent deze groei van mobiliteit uiteraard dat steeds meer werknemers gebruik zullen maken van mobiele apparatuur om goed te kunnen functioneren. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 1,3 miljard mobiele werknemers en dit aantal groeit gestaag. Veel grote bedrijven en operators oriënteren zich dus op de aanleg van toekomstbestendige netwerken die schaalbaar, flexibel, kosteneffectief en uiterst veilig moeten zijn om gebruikers met bedrijfskritische ‘bronnen’ in de datacenters te verbinden.

Diverse netwerkleveranciers hebben al grote stappen gemaakt als het gaat om het moderniseren van vaste netwerkinfrastructuur. Maar aangezien het dataverbruik nog steeds groeit, worstelen veel IT-managers en CIO’s met de vraag welke oplossing  voor hun specifieke situatie het meest geschikt is. Dat is begrijpelijk aangezien de ontwikkeling van netwerktechnologie zich in een overgangsfase bevindt. Er wordt nog flink gediscussieerd over technologieën als Software Defined Networks (SDN) en Network Function Virtualization (NFV) wat het voor bedrijven spannend maakt om de sprong in het diepe te wagen.

De volgende checklist kan een hulpmiddel zijn bij het nemen van beslissingen over een geschikte netwerkoplossing of -dienst.

  • De juiste partner

Het moderniseren van de (eigen) fysieke netwerkinfrastructuur is een ingewikkeld proces, waar goed over nagedacht moet worden. Vindt dus een partner die niet alleen gespecialiseerd is in cloudapplicaties en netwerkvirtualisatie maar die tevens werkt met vooraanstaande leveranciers. Een partner die de oplossingen zelf ontwerpt, levert, bouwt en implementeert heeft daarbij altijd de voorkeur.

Harm de Haan, Manager Consultancy and Advisory Board Member bij Telindus, system integrator en partner op het gebied van end-to-end infrastructuuroplossingen, geeft aan: “IT biedt veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook veel uitdagingen. Organisaties moeten creatief zijn en nieuwe wegen durven inslaan om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er is geen one-size-fits-all aanpak voor het moderniseren van je netwerk. Daarom is het zo belangrijk om experts in te schakelen die kunnen bepalen welke oplossing het meest geschikt is voor je organisatie. Zowel wat betreft functionaliteit en flexibiliteit als vanuit financieel oogpunt bekeken, is elke organisatie beter af met een oplossing die op hun situatie is afgestemd.

  • Verbinding tussen datacenters

Door het toenemende gebruik van online apps en clouddiensten die uit het datacenter komen, zijn zaken als beschikbaarheid van netwerken (uptime) en toegang inmiddels erg belangrijk. Bedrijven en operators worden uitgedaagd om Quality of Service en low latency te blijven leveren. De explosieve groei van het gebruik van bandbreedte vraagt soms om een extreem hoge netwerkcapaciteit tussen datacenters. Als gevolg daarvan moeten bedrijven met veel mobiele werknemers of met veel applicaties in de cloud er dus voor zorgen dat de netwerkverbindingen robuust zijn uitgevoerd, via het meest geschikte transportbeveiligingsmodel voor de vereiste SLA, om de continuïteit van hun bedrijfsprocessen te kunnen garanderen.

  • Encryptie

Security staat bij veel bedrijven bovenaan hun prioriteitenlijstje bij het bouwen van bedrijfskritische netwerkoplossingen. Gaat bedrijfsdata ook echt daarheen waar het naartoe moet? En hoe weet ik zeker dat niemand kan rondneuzen? Zorg er voor dat de netwerkoplossing de meest relevante data automatisch versleutelt zonder dat de encryptie de gebruikerservaring beïnvloedt. De beste resultaten en de hoogste performance worden behaald door het gebruik van encryptie-hardware in de WAN-netwerkapparatuur. Gevirtualiseerde encryptie-softwareapplicaties kunnen ook gebruikt worden daar waar snelle doorvoer en latency (vertraging) minder van belang zijn.

  • Gebruiksgemak en flexibiliteit

Bedrijven hebben niet altijd dezelfde behoefte aan bandbreedte en willen soms tijdelijk opschalen. In veel gevallen zit er veel tijd tussen het aanvragen van additionele capaciteit en de oplevering daarvan. Er zijn oplossingen (bijvoorbeeld op basis van SDN) in opkomst die bandbreedte on demand kunnen leveren en waar bedrijven via eenvoudige portals in een paar klikken eenvoudig aanvullende bandbreedte kunnen aanvragen of reserveren. Deze flexibiliteit scheelt veel tijd en geld.

Het kiezen van de beste netwerkoplossing is ingewikkeld en de keuze zal er met de komst van een veelvoud aan zowel fysieke als virtuele nieuwe netwerktechnologieën ook in de (nabije) toekomt niet eenvoudiger op worden. Het goede nieuws is dat er gespecialiseerde partijen zijn die veel kennis hebben van de beschikbare oplossingen. Zij zullen de aankoop van de juiste oplossing eenvoudiger maken en er voor zorgen dat het netwerk de uitdijende mobiele bedrijfsactiviteiten kan blijven ondersteunen.

Door: Ian Harris, CTO Global Channels and Alliances bij Ciena