Redactie - 29 juni 2015

Regionale school stapt de toekomst binnen met NETGEAR

De regionale school in het Luxemburgse Harlange huisvest momenteel ongeveer 400 kinderen en 40 docenten, verdeeld over vijf gebouwen. In het kader van een overheidsprogramma voor de modernisering van het onderwijs, werd er onder begeleiding van de Universiteit van Luxemburg een project gestart waarbij de leerlingen uit twee klassen werden voorzien van iPads. Er was op de school geen draadloos netwerk aanwezig en omdat iPads mobiele apparaten zijn die niet eenvoudig met een netwerkkabel kunnen worden aangesloten, besloot men een draadloos netwerk te installeren. Must Computer uit Wiltz, de vaste ICT-partner van de school, nam de installatie voor zijn rekening en koos voor hardware van NETGEAR.

Voor de gemeentelijk overheid aan het experiment met de iPads begon, moesten de leerlingen en docenten van de regionale school in Harlange het met twee desktopcomputers per klas van 20 kinderen zien te stellen. Met de komst van de iPads werd een draadloos netwerk noodzakelijk, wilde men van het volledige potentieel van de nieuwe technologie gebruik kunnen maken. De Regionale School schakelde Must Computer, de vaste automatiseerder van de school, in om uit te zoeken wat de beste en meest kostenefficiënte oplossing was.

Waarom NETGEAR?
Must Computers had in het verleden al het vaste netwerk van de school aangelegd en ook toen heeft men voor NETGEAR gekozen. “Wij kozen destijds voor NETGEAR vanwege de mogelijkheden en de prijs,” vertelt Philippe Robert van Must Computer. “We moesten een 10GB link over een glasvezelverbinding realiseren en de NETGEAR-propositie was simpelweg goedkoper dan die van de andere merken, zoals Cisco en HP. Sinds we dat vaste netwerk hebben aangelegd, zijn er drie nieuwe schoolgebouwen bijgekomen en om alles goed op elkaar aan te laten sluiten, kozen we vanzelfsprekend ook nu weer voor een NETGEAR-oplossing voor het draadloze gedeelte van het netwerk.”

Een logische stap
“De consumententechnologie waar kinderen tegenwoordig thuis mee werken, zorgt ervoor dat dit soort technologie voor hen een tweede natuur is geworden,” stelt Marc Gira, directie-assistent van de school. “Toch waren het niet de ouders of de kinderen die om draadloze technologie vroegen, maar de leraren. Er worden veel nieuwe onderwijsmethoden ontwikkeld die gebruikmaken van draadloze apparatuur en tablets en onze medewerkers willen graag de mogelijkheden verkennen. Toen we vanuit het overheidsproject de iPads aangeboden kregen, was het een logische stap om het hele netwerk op te waarderen.”

Eenvoudig in gebruik
De implementatie verliep zonder problemen. “De apparatuur en de software zijn erg eenvoudig in gebruik,” stelt Robert. “Het is ook meteen duidelijk wat de consequentie is van het kiezen van de ene oplossing boven de andere. Dit hadden we natuurlijk al gemerkt bij onze eerdere ervaringen met NETGEAR, maar ook in de draadloze implementatie kwam dit weer goed naar voren.”

Het dagelijks beheer van het netwerk ligt in handen van Must Computer, hoewel er van beheer nauwelijks sprake is, aldus Robert. “Het draait gewoon zoals het moet, dus het heeft tot nu toe voor geen enkel probleem of incident gezorgd. We horen er dan ook weinig over. En geen nieuws is goed nieuws!”

De gevolgen voor het Luxemburgse onderwijs
Inmiddels is de draadloze technologie een vanzelfsprekendheid in de klaslokalen van Harlange. Het lesprogramma wordt ermee verrijkt, het netwerk wordt door de leerlingen gebruikt om onderzoek te doen, documenten te delen en samen te werken. Er wordt gebruik gemaakt van het internet, apps, pictionaires en encyclopedieën. Of het gebruik van deze technologieën gevolgen gaat hebben voor de rest van de onderwijswereld in Luxemburg kan Gira nog niet zeggen. “Er komt nog een afsluitend onderzoek om dit project te evalueren. Wat er vervolgens met de onderzoeksresultaten gebeurt ligt aan de lokale autoriteiten; zij bepalen de verdeling van de budgetten. Wij zullen het gebruik zeker adviseren.”

De voordelen op een rij
-Eenvoudige installatie
-Eenvoudig beheer
-Uitgebreide mogelijkheden
-De meest gunstige prijs in de markt

 

Gebruikte NETGEAR apparatuur
-              1x XSM7224S
-              1X GSM7328S
-              4X GSM7352S
-              2X GSM7228PS
-              2X AX742
-              2X WC7660SKT-100PES
-              10x AXM763

Over Must Computer
Must computer is een kleine automatiseerder uit het Luxemburgse Wiltz, die groot is in het aanleggen van vaste en draadloze netwerken voor bedrijven in alle soorten en maten. De klanten van Must Computer kunnen zich met een gerust hart concentreren op hun kernactiviteit, terwijl Must ervoor zorgt dat de ICT werkt.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024