Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2015

Bundestag blokkeert 100.000 websites om virusinfecties te voorkomen

De Bundestag gaat ruim 100.000 websites blokkeren. Het gaat om websites waarvan vermoedt wordt dat zij malware bevatten. Met de maatregel wil de Bundestag de kans dat kwaadaardige software op systemen van de Duitse overheid terecht komen verkleinen.

Dit meldt Der Spiegel. Onlangs bleek dat de Bundestag te kampen had met een zeer hardnekkige virusuitbraak. Een medewerker bleek per ongeluk een Trojaans paard te hebben binnengehaald, die zich hierna wist te verspreiden naar een grote hoeveelheid machines van de Duitse overheid. De virusuitbraak begon begin mei. Security experts hebben zeker een maand nodig gehad om de malware van de systemen te verwijderen, waarbij zelfs is geopperd de volledige ICT-infrastructuur van de Bundestag te vervangen.

De maatregel van de Bundestag biedt overigens geen enkele zekerheid dat medewerkers geen nieuwe malware binnenhalen. Niet alleen zijn er naast de 100.000 geblokkeerde sites ook allerlei andere websites die malware herbergen op internet te vinden, ook worden met enige regelmaat bekende legitieme websites via advertentienetwerken met malware besmet. Deze netwerken zijn bedoeld om advertenties op websites te vertonen, maar kunnen door hackers worden gekraakt en misbruikt om kwaadaardige software te verspreiden. Daarnaast kan malware ook via e-mail, USB-sticks en allerlei andere wegen op machines terecht komen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024