Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2015

Mobiel internet is in het Verenigd Koninkrijk vier keer sneller dan in Nederland

Nederland blijft achter als het gaat om mobiele internetsnelheid. Zo is het mobiel verkeer in het Verenigd Koninkrijk maar liefst vier keer sneller dan in Nederland. Ons land is wel koploper in de adoptie van breedbandinternet in Europa.

Dit blijkt uit het State of the Internet Report van Akamai Technologies, leverancier van Content Delivery Network-diensten, over het eerste kwartaal van 2015. “Het is opvallend dat Nederland achter blijft op gebied van snelheid van mobiele internet, zegt Hans Nipshagen, Country Manager Benelux van Akamai Technologies. “Mobiele video neemt een vlucht, het is zelfs de verwachting dat over vier jaar 70% van het mobiele verkeer uit video zal bestaan. Nederlandse mobiele gebruikers willen een zelfde kwaliteitservaring als ze hebben met traditionele TV en zullen dus steeds hogere eisen gaan stellen aan de snelheid van mobiel internet. Akamai helpt op dit moment al diverse mobiele providers optimale videokwaliteit te kunnen leveren.”

15,3 Mbps in Nederland
In het eerste kwartaal van 2015 bereikte de gemiddelde wereldwijde verbindingssnelheid voor het eerst de 5 Mbps. Dat is 10 procent meer dan het kwartaal hiervoor. De gemiddelde snelheid in de landen die de top-10 aanvoeren, zitten allemaal (ruim) boven de 10 Mbps. Nederland staat op de vijfde plaats wereldwijd met een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps. De gemiddelde internetsnelheid steeg in 131 landen, waarbij Fiji een toename zag van wel 128% naar 6,2 Mbps en Japan een bescheiden toename van 0,4% tot 15,2 Mbps. De gemiddelde wereldwijde pieksnelheid is toegenomen tot 29,1 Mbps. Nederland heeft op het gebied van pieksnelheden een dertiende plaats met een gemiddelde pieksnelheid van 61,5 Mbps.

Voor het eerst geeft het Akamai State of the Internet-rapport ook inzicht in het aantal verbindingen dat verkeer aankan van meer dan 25 Mbps. Wereldwijd kon 4,6% van het aantal verbindingen een snelheid aan van minimaal 25 Mbps. Nederland loopt hierbij voor op het wereldwijde gemiddelde met 9,8% van de verbindingen en bekleedt daarmee de 9e positie wereldwijd. Akamai heeft ook het aantal verbindingen gemeten dat connectie maakte met minimaal 4 Mbps, 10 Mbps en 15 Mbps. Nederland loopt hier duidelijk voorop en heeft bij zowel 4 als 10 Mbps de nummer 1-positie in Europa. Alleen bij 15 Mbps moet Nederland Zweden voor zich dulden.

Mobiel internet
Akamai heeft voor het State of the Internet-rapport van het eerste kwartaal van dit jaar 62 landen meegenomen in de metingen voor de gemiddelde mobiele internetsnelheden. Het Verenigd Koninkrijk heeft het snelste mobiele internet ter wereld met 20,4 Mbps. Nederland scoort hier nog steeds relatief slecht met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 5,5 Mpbs. Onder andere landen als Slovenië, Oekraïne en Turkije laten Nederland achter zich. Vietnam heeft het traagste mobiele netwerk met 1,3 Mbps.

60% van de mobiele internetverbindingen in Nederland heeft een snelheid van meer dan 4 Mbps. Nederland doet het hierin beter dan Duitsland (35%) maar moet veel landen voor zich dulden waaronder Denemarken (98%), Zweden (97%) en ook België (80%).

IPv4 en IPv6
Ondanks dat het IPv6-protocol veel in het nieuws is en in populariteit toeneemt, is het aantal unieke IPv4-adressen dat Akamai heeft gemeten in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met bijna 10 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk en Japan lopen in deze relatieve groei voorop met respectievelijk 30.556.750 en 44.487.590 unieke IPv4-adressen gemeten in Q1 2015. Nederland komt met 9.260.974 niet voor in de top-10.

Europa loopt voorop met het grootste percentage content-aanvragen over het IPv6-protocol. België is hierbij nog steeds de koploper met een derde van alle verzoeken die via dit protocol wordt gedaan. Nederland komt zelfs in de Europese top-10 niet voor.