Redactie - 25 juni 2015

Drie redenen om te kiezen voor de private en niet de publieke cloud

De cloud, de cloud, de cloud: het lijkt soms of elk bedrijf er op dit moment mee bezig is. Dus zou je verwachten dat er ook al veel bedrijven mee werken. Toch bestaat er nog behoorlijke weerstand tegen het overstappen op nieuwe technologie. En dat ondanks de vele voordelen die het werken in de cloud biedt. Die weerstand is er zeker als het gaat om het onderbrengen van kritische bedrijfsdata bij publieke-cloudpartijen met dito datacenters. Want: hoe snel kan ik opschalen? En hoe veilig zijn mijn gegevens tegen inbraak en hacks? Daarom hier drie redenen voor het overstappen naar de private cloud en niet naar de publieke.

De weerstand tegen, en onzekerheid over de publieke cloud bieden aan IT-dienstverleners kansen, namelijk het aanbieden van diensten in de private cloud. Oftewel: het gebruik maken van een eigen virtuele infrastructuur – op locatie of bij de cloudprovider. Niet gedeeld met anderen en volledig afgeschermd. En voor gebruikers toegankelijk via internet of bij een in-house variant via het interne netwerk. Kortom: de private cloud biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van de publieke cloud. Ik noem hier de drie belangrijkste.

1. Veiliger

Door data in de private cloud te zetten, is uw data veiliger tegen zowel fysieke inbraken als misbruik via internet. Zo zal het bij een datacenter niet zo snel gebeuren dat bijvoorbeeld een als monteur verklede inbreker zich toegang tot het bedrijfspand verschaft om daar stiekem een netwerkschijf in zijn tas te laten glijden. Datacenters zijn goed beveiligd, en dat vaak 24 uur per dag en zeven dagen per week. Daar komt bij dat alles afgeschermd staat van de data van andere bedrijven. Met andere woorden: er is meer nodig dan het invoeren van een wachtwoord als ‘welkom123’ om je data verloren te laten gaan. Professionele IT-dienstverleners waken over je gegevens en jij kunt er als enige bij. En mocht er een calamiteit zijn bij het datacenter, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de IT-dienstverlener. Hij zal moeten zorgen dat er een back-up is gemaakt en je business-continuïteit gegarandeerd blijft.

2. Meer controle

Zoals eerder gezegd, ontbreekt de controle bij het plaatsen van data in de publieke cloud. Of althans het gevoel dat je de controle hebt. Een grote partij is vaak moeilijk bereikbaar en je hebt geen zicht over wat er met je data gebeurt. Bovendien deel je je capaciteit met andere bedrijven, waardoor dat inzicht nog minder is. Het grote voordeel van de private cloud is, dat je slechts één telefoontje verwijderd bent van de plek waar je data staat. Sterker nog: vaak kun je zelfs langsgaan om te kijken. Dat geeft meer controle en vertrouwen dan dat data allemaal ergens anoniem online opgeslagen staat.

3. Persoonlijker service

Naarmate eindgebruikers steeds meer werkzaamheden online uitvoeren, neemt de complexiteit van het werk toe. In al dat informatiegeweld kan het soms goed zijn om snel toegang te hebben tot iemand met kennis van zaken. Dat je als het ware direct de telefoon kunt pakken om eventuele vragen beantwoord te krijgen of problemen op te lossen. Een bekwame dienstverlener die private-clouddiensten aanbiedt, stelt gebruikers in staat direct te bellen zodat je iemand aan de lijn krijgt, die je kent en die weet waar het over gaat. Tijdelijk meer capaciteit nodig of een datakopie op kantoor neerzetten? Het is sneller geregeld als je het met een bekend iemand doet dan bij een lastig te bereiken wereldbedrijf met publieke-clouddiensten.

Zoals gezegd biedt de private cloud voldoende voordelen ten opzichte van de publieke cloud. Echter, uiteindelijk is de essentie dat je moet kiezen voor de cloud die past bij jouw organisatie. Het is immers geen technologie alleen, maar een middel om een doel te realiseren.

Kevin Beatty, VP Marketing & Business Development Alt-N

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024