Wouter Hoeffnagel - 22 juni 2015

Justitie negeerde interne jurist bij mislukt ICT-project Radar

De top van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt een geheime aanbesteding voor een ICT-project te hebben uitgevoerd, ondanks dat zij hiermee rechtstreeks inging tegen het advies van de eigen interne jurist. De toenmalige staatssecretaris Fred Teeven zou door zijn ambtenaren niet op de hoogte zijn gesteld van het advies van de jurist. Dit meldt het NRC.

In 2012 besloten ambtenaren het contract met Capgemini voor het computersysteem Radar te ontbinden, nadat het project na drie jaar nog geen bruikbaar systeem had opgeleverd. Radar moest een systeem worden waarmee data van verschillende overheidsinstanties automatisch wordt gecombineerd, met als doel fraude op te sporen. De communicatie hierover, net als over het feit dat Capgemini bijna een miljoen euro heeft moeten terugbetalen, is nooit gemeld aan de Kamer.

Geheime aanbesteding
Het ministerie van Veiligheid en Justitie besloot daarop een geheime aanbesteding uit te schrijven om het project alsnog te realiseren. Zo’n geheime aanbesteding mag echter alleen worden toegepast als de staatsveiligheid in geding is. Het ministerie heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe ingeschakeld om uit te zoeken of dit juridische haalbaar was. Hiermee is de interne jurist Ruud Leether gepasseerd.

Leeher stapte uiteindelijk zelf op de top van het ministerie af en meldde hier dat er geen wettelijke basis is voor het uitschrijven van een geheime aanbesteding. Dit advies heeft de toenmalig staatssecretaris Teeven echter nooit bereikt. Het ministerie laat tegenover het NRC weten dat topambtenaren vrij zijn adviezen wel of juist niet aan de politieke leiding van het ministerie voor te leggen. In dit geval is besloten dat niet te doen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat het advies van de interne jurist openbaar wordt gemaakt.

Aanbesteding met één partij
NRC meldt daarnaast dat aan de uiteindelijke geheime aanbesteding uiteindelijk maar één partij heeft meegedaan: Sogeti. Sogeti is een zusterbedrijf van Capgemini.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024