Wouter Hoeffnagel - 22 juni 2015

1.400 passagiers vast op vliegveld na hack luchtvaartmaatschappij

Ieder bedrijf is tegenwoordig kwetsbaar voor cybercrime. Luchtvaartmaatschappijen zijn hierop geen uitzondering. De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT is afgelopen weekend doelwit geworden van cybercrime, waardoor een flink aantal vluchten is uitgevallen en passagiers vastzaten op de luchthaven van het Poolse Warschau.

De BBC meldt dat 1.400 passagiers door de cyberaanval vastzaten op het vliegveld, aangezien vliegtuigen niet konden vertrekken. In totaal moesten twaalf vluchten worden geschrapt en liepen tien vluchten vertraging op. De cyberaanval kon pas na vijf uur worden afgeslagen.

Moderne computersystemen
Het is niet duidelijk wie er achter de cyberaanval zit. Het incident wordt onderzocht door de luchtvaartautoriteiten. LOT stelt moderne computersystemen te gebruiken en waarschuwt dat waarschijnlijk ook andere luchtvaartmaatschappijen doelwit kunnen worden van de cyberaanval.

LOT benadrukt dat de veiligheid van vluchten die wel door gingen niet in gevaar zijn gebracht. Vliegtuigen zouden veilig hebben kunnen landen op het vliegveld.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024