Wouter Hoeffnagel - 19 juni 2015

Europese adviesgroep WP29 is tevreden met uitvoering van vergeetrecht

Europese privacywaakhonden zijn tevreden over de wijze waarop Google omgaat met het recht om vergeten te worden. Dit stelt de Europese adviesgroep WP29, waarin nationale privacywaakhonden uit EU-landen zijn verenigd. Hiermee staat de adviesgroep lijnrecht tegenover de Franse privacywaakhond CNIL, die juist deze week dreigde Google wegens het recht om vergeten te worden een boete op te leggen.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde op 13 mei 2014 dat Google het vergeetrecht moet accepteren. Dit geeft Europese burgers het recht Google te vragen content te verwijderen uit zoekresultaten indien deze data onjuist is, irrelevant is of irrelevant is geworden. Google moet per verzoek afwegen of het recht op privacy van de betreffende gebruiker of het recht op informatie van andere gebruikers zwaarder telt.

‘Duidelijke richtlijnen’
WP29 stelt in de brief dat de meeste richtlijnen duidelijk zijn. De groep is over het algemeen dan ook tevreden over de uitvoering van het recht om vergeten te worden door Google. Wel stelt de groep dat enkele richtlijnen moeten worden verduidelijkt. Zo zou bijvoorbeeld in de richtlijnen duidelijker uiteen moeten worden gezegd dat publieke figuren content minder makkelijk kunnen laten verwijderen uit zoekresultaten dan de gemiddelde EU-burger.

De uitspraak van WP29 is opvallend, aangezien de Franse privacywaakhond CNIL deze week juist aankondigde maatregelen tegen Google te overwegen wegens de uitvoering van het recht om vergeten te worden. De CNIL stelt juist dat Google content die volgens dit recht wordt verwijderd uit al haar zoekmachines wereldwijd moet verwijderen. Op dit moment verwijdert Google content uitsluitend uit haar Europese zoekmachines, maar gewraakte content blijft gewoon zichtbaar in bijvoorbeeld de Amerikaanse variant. CNIL geeft Google nu vijftien dagen de tijd om het recht om vergeten te worden op internationaal niveau toe te passen. Indien Google hieraan geen gehoor geeft neemt de privacywaakhond maatregelen en overweegt een boete van maximaal 150.000 euro op te leggen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024