Wouter Hoeffnagel - 13 juni 2015

Hack bij Amerikaanse overheid is omvangrijker dan gedacht

De hack bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlands Zaken blijkt aanzienlijk omvangrijker te zijn dan eerder gedacht. In plaats van gegevens van 4 miljoen ambtenaren zou informatie over 9 tot 14 miljoen Amerikaanse overheidsfunctionarissen zijn uitgelekt.

De hack vond plaats bij het Office of Personnel Management, de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid, en kwam begin juni aan het licht. In eerste instantie werd gemeld dat gegevens van pakweg 4 miljoen overheidsfunctionarissen in de Verenigde Staten zijn getroffen door de hack. Zij lopen onder andere risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Gegevens uit jaren '80
Nu blijkt dat de hack aanzienlijk omvangrijker is dan eerder werd gedacht. In plaats van 4 miljoen ambtenaren zouden 9 tot 14 miljoen overheidsfunctionarissen door de hack zijn getroffen. Bronnen binnen de Amerikaanse overheid zeggen tegenover persbureau Associated Press dat de gegevens terug gaan tot de jaren ’80. Zowel huidige als voormalige werknemers waar een achtergrondonderzoek naar is uitgevoerd zouden door de hack zijn getroffen.

De data is waarschijnlijk in handen gevallen van buitenlandse hackers. De Verenigde Staten wijzen zelf naar China, die iedere betrokkenheid ontkent. Onder andere social security nummers, functie-omschrijvingen, prestatiegegevens en data waarop personeel trainingen doorloopt zouden zijn buitgemaakt. Het datalek is pijnlijk voor de Verenigde Staten, aangezien er vermoedelijk ook informatie over Amerikaanse spionnen tussen de data zit. Het werk van deze spionnen zou door de hack voortaan moeilijker worden.