Wouter Hoeffnagel - 11 juni 2015

Volledige gehackte ICT-infrastructuur van Duitse Bundestag wordt mogelijk vervangen

Security-experts hebben grote moeite de cyberaanval op de Duitse Bundestag onder controle te krijgen. De aanval duurt al sinds begin mei, maar maatregelen lijken niets uit te halen. Mogelijk wordt nu de volledige ICT-infrastructuur van de Bundestag vervangen, met miljoenen euro’s kosten tot gevolg.

Aanvallers wisten begin mei systemen van één Duitse fractie te besmetten. Via deze besmetting wisten de hackers de hand te leggen op beheerderswachtwoorden, waarmee zij toegang kregen tot het gehele netwerk.

Controle stevig in handen
De controle hierover hebben de aanvallers inmiddels stevig in handen. De aanvallen duren al bijna anderhalve maand. Hierdoor hebben de hackers toegang tot allerlei gevoelige data, die door de aanvallers onopgemerkt kan worden ingekeken en gekopieerd.

Een Duitse parlementariër, die anoniem wil blijven, meldt tegen Der Spiegel dat de malware nog steeds niet is beteugeld. Het vervangen de volledige ICT-infrastructuur, inclusief alle 20.000 PC’s, is volgens sommige beveiligingsexperts de enige oplossing om de malware definitief van de systemen te verwijderen.