Redactie - 12 juni 2015

Vier goede redenen waarom de waarde van videocommunicatie alleen maar toeneemt

Toen videocommunicatie begin jaren negentig van de vorige eeuw werd geïntroduceerd, ging dat gepaard met grote beloftes. Het bedrijfsleven zou in een mum van tijd massaal overgaan naar videobellen en ‘gewoon’ bellen zouden we amper nog doen.

Videocommunicatie eind jaren negentig: duur en niet gebruiksvriendelijk

De realiteit was anders. In de praktijk was videocommunicatie duur om twee redenen: de  aanschaf van de systemen was kostbaar en ten tweede moesten er in bedrijven vaak aparte ruimtes voor worden ingericht wat kosten met zich mee bracht. Daarbij kwam dat de apparatuur niet bepaald gebruiksvriendelijk was waardoor technisch personeel nodig was om het te bedienen. Bij afwezigheid van deze mensen ging de geplande videoconferentie dus vaak niet door en werd snel gekozen voor gewoon bellen. Videocommunicatie bleef hierdoor lang een duur speeltje dat voornamelijk werd gebruikt op board room-niveau. 

Nu 15 jaar later voorspelt Frost & Sullivan dat in 2025 bijna 60 procent van de communicatie tussen bedrijven via video plaats zal vinden. Bij Mitel zijn we ervan overtuigd dat Frost & Sullivan gelijk heeft en de doorbraak van videocommunicatie nu wel zal plaatsvinden. Daar hebben wij vier goede redenen voor:

1) Cultuurverandering

Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste ontwikkeling. Door het gebruik van bijvoorbeeld Skype en Google Hangouts is videocommunicatie veel gewoner geworden voor de werknemer van 2015. Ook stromen er steeds meer mensen uit generatie Y, werknemers geboren tussen 1982 en 2001, de werkvloer op. Voor hen is videocommunicatie doodnormaal en ze verwachten dit ook bij hun werkgever.

2) Technologische verbeteringen

Door technologische ontwikkelingen wordt de kwaliteit van de beelden en de verbinding steeds beter. Liep het beeld 15 jaar geleden nog regelmatig vast bij videocommunicatie; door de uitrol van het 4G-netwerk ondersteunt de toegenomen bandbreedte videocommunicatie steeds beter. Verder is het in toenemende mate een software-oplossing waardoor upgrades een stuk makkelijker doorgevoerd kunnen worden. De doorbraak van WebRTC waardoor er binnen de browser al een videoverbinding is op te zetten, speelt tevens een belangrijke rol bij de doorbraak.

3) Verbeterde gebruiksvriendelijkheid

Was er begin jaren negentig nog minimaal een ICT-manager nodig om een video-conferentie op te zetten, inmiddels is de gebruiksvriendelijkheid ervan een stuk verbeterd. Maar medewerkers zelf hebben ook meer ervaring met video omdat ze in de privésfeer vaak al met Skype of Google Hangouts hebben gewerkt. Daar komt bij dat videocommunicatie-oplossingen nu vaak veel mobieler zijn - denk aan een laptop of onze MiVoice Video Unit (voorheen UC360) waardoor het inrichten van aparte ruimtes niet meer noodzakelijk is.

4) Lagere kosten

De kosten van videocommunicatie zijn in de afgelopen vijftien jaar enorm gedaald. Was er vroeger nog sprake van investeringen van tien duizenden euro’s; inmiddels zijn de kosten in een bedrijfsomgeving een fractie hiervan. Daardoor zijn investeringen nu vaak al binnen een half jaar terug verdiend. Tot slot zijn er ook nog nieuwe kostenmodellen. Mitel biedt videocommunicatie nu bijvoorbeeld ook in hosted vorm aan, waardoor bedrijven dit tegen een vast bedrag per maand kunnen gebruiken, zonder dat ze hiervoor hoge initiële investeringen hoeven te doen.

Waarde van videocommunicatie stijgt, maar ‘gewoon’ bellen blijft

Wordt er in de bedrijfsomgeving van de toekomst dan helemaal niet meer ‘gewoon’ gebeld? Bij Mitel geloven we de voorspelling van Frost & Sullivan dat videocommunicatie de komende jaren steeds meer gebruikt gaat worden, maar de telefoon volledig vervangen zal niet zo snel gebeuren. Dus op uw thuiswerkdag in uw joggingpak een collega bellen, kunt u voorlopig gewoon blijven doen :-)

Frits Wilmink, Teamleader Pre-Sales consultants, Mitel