Wouter Hoeffnagel - 28 mei 2015

Wie zes uur of minder slaapt is op werk minder productief

Slaapgebrek heeft een forse impact op de productiviteit van werknemers. Wie zes uur per nacht of minder slaapt is aanzienlijk minder productief dan werknemers die langer dan zeven uur slaap krijgen per nacht.

Dit blijkt uit een onderzoek van The Financial Times op basis van data over 21.000 werknemers die is verzameld door onderzoeksinstituut Rand en de Britse Universiteit van Cambridge. De onderzoekers melden geen direct verband te hebben gevonden tussen productiviteit op de werkvloer en alcoholgebruik of roken. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een directe impact van overgewicht op de productiviteit. 

Financiële zorgen en stress
Aspecten die net als slaapgebrek wel van invloed zijn op de productiviteit zijn onder andere financiële zorgen en stress door een onrealistische tijdsdruk. Ook mantelzorg, waarbij werknemers onbetaald voor familieleden zorgen, kan de productiviteit in de weg staan. Tot slot presteren ook werknemers die op de werkvloer gepest worden aanzienlijk minder dan collega’s die hier niet mee te maken hebben.

Het volledige rapport van Rand over de productiviteit van werknemers is hier te vinden. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024