Redactie - 26 mei 2015

De Wondere Wereld van IT: Bouwwereld

De wondere wereld van IT is niet altijd eenvoudig. Ik maak daarom fervent gebruik van metaforen om deze te verduidelijken. En één van mijn favoriete metaforen daarbij is de bouwwereld. De bouwwereld kent namelijk veel overeenkomsten met IT. Het wordt gekenmerkt door fenomenen als architectuur, projecten, bouwstandaarden en onderhoud.Dit zijn allemaal zaken die ook in de IT wereld een rol spelen. Beide werelden hebben ook gelijksoortige uitdagingen. Kosten vallen nog al eens tegen, er is altijd onvoorzien meerwerk en er is een dynamisch spanningsveld tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Omdat de bouwwereld heel tastbaar en herkenbaar is voor mensen, doet hij goed dienst als metafoor. Maar zoals bij elke metafoor zijn er ook manco’s. In tegenstelling tot IT is het werken met standaarden volledig geïnstitutionaliseerd in de bouw. Daarbij komt dat de kwaliteit van gebouwen over het algemeen veel beter is dan die van de gemiddelde applicatie. En materialen die gebruikt worden in de bouw zijn al tijden uitontwikkeld. Technologie is dat nog lang niet.

De achtergrond daarbij is natuurlijk wel dat de bouwwereld al meer dan 5.000 jaar bestaat. Dan heb je ook ruim de tijd om bijvoorbeeld robuuste standaarden uit te ontwikkelen. De wereld van IT daarentegen bestaat pas grofweg 50 jaar; In die korte periode is IT toch al aardig volwassen geworden. In slechts 50 jaar tijd zijn er miljoenen mensen over de hele wereld bezig met het bouwen en beheren van applicaties die dagelijks, over het algemeen probleemloos, door miljarden mensen gebruikt worden.Dat is bewonderingswaardig. Zeker, er zijn nog veel uitdagingen. Niet elk IT-project loopt van een leien dakje en ook operationeel gaat er nog wel eens iets mis. Maar stel je eens voor hoeveel beter IT nog kan worden in de komende 4.950 jaar.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
Reageer via WWvanIT@gmail.com