Wouter Hoeffnagel - 24 mei 2015

ICT-systeem van gemeente Amsterdam kost miljoenen meer dan verwacht

De gemeente Amsterdam is miljoenen euro’s meer kwijt aan een nieuw ICT-systeem. Het systeem moet de gemeente meer inzicht geven in de gemeentelijke financiële administratie.

Dit meldt De Groene Amsterdammer, dat een reconstructie heeft gemaakt van de invoering van het systeem. Het systeem heet het Amsterdams Financieel Systeem (AFS) en is sinds 2007 in ontwikkeling. De kosten van het project zijn inmiddels 5 miljoen euro boven budget gestegen. Ook de beheerkosten van het AFS zijn flink gestegen. Naar verwachting liggen de jaarlijkse beheerkosten 2 miljoen euro hoger dan vooraf was ingeschat.

Bredere inzet
De hogere kosten hebben volgens een woordvoerder van de wethouder van financiën in Amsterdam te maken met de wijze waarop het systeem wordt ingezet. Dit zou veel breder zijn dan bij de start van het project in 2007 was ingeschat. Hierdoor zouden ook de kosten zijn gestegen.

De Groene Amsterdammer concludeert op basis van eigen onderzoek echter ook dat ambtenaren bij de invoering van het systeem belangrijke informatie hebben achtergehouden voor de gemeenteraad. Naar aanleiding hiervan is de gemeenteraad een enquête gestart waarin voormalig bestuurders onder ede worden verhoord.