Witold Kepinski - 21 mei 2015

Huawei LiteOS: een micro kernel voor machine to machine (m2m)-communicatie

Het Internet of Things (IoT), is de grootste innovatie en verandering die de ICT de komende jaren op zich af ziet komen. Om apparaten in staat te stellen actief in M2M netwerken te participeren heeft het Chinese ICT-bedrijf Huawei, bij monde van CTO William Xu (foto), een speciale micro kernel ontwikkeld. Aldus werd bekend gemaakt tijdens het Huawei Network Congres in Beijing.

Om geschikt te zijn voor de nieuwe toepassingen, moet de software aan een aantal belangrijke kenmerken voldoen. Alleen dan kunnen de slimme apparaten probleemloos data met elkaar uitwisselen en eenvoudig bijvoorbeeld persoonlijke netwerken en gebouwautomatisering simpel mogelijk maken. Een van de meest in het oog springende is de omvang. De code is minder dan 10 kbyte groot. Ook is het flexibele LiteOS niet eenkennig en draait het op platformen die gebruik maken van onder andere x86- en ARM-processoren. De software is in hoge mate geschikt om de systemen zelf te laten configureren waardoor aansluiting gezocht kan worden bij bestaande netwerken. Bovendien is het energieverbruik zeer ver geminimaliseerd, zodat een apparaat dat LiteOS gebruikt, tot vijf jaar op een batterij kan werken.

Het nieuwe besturingssysteem geeft ontwikkelaars op korte termijn de ruimte om mee te werken aan de lang verwachte ontwikkeling, waarbij in 2025 zo’n 50 - 100 miljard systemen met elkaar gaan communiceren.

Door: Hans Steeman