Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2015

Apparaten worden steeds vaker in het weekend met malware besmet

Organisaties krijgen op maandag steeds vaker te maken met malware-infecties. De nieuwe trend wordt veroorzaakt doordat mobiele apparaten steeds vaker zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Eindgebruikers spelen dan ook een steeds belangrijkere rol in beveiliging.

Dit meldt NTT in het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report. Voorheen konden bedrijven vertrouwen op een goed geconfigureerde beveiliging op hun eigen bedrijfsnetwerk om de data en IT-systemen van een bedrijf te beschermen. Dit is vandaag de dag echter niet meer voldoende; eindgebruikers spelen een steeds belangrijkere rol in IT-beveiliging. Een gebruiker die in zijn privé-omgeving een malware-infectie oploopt kan deze op maandag eenvoudig meenemen naar de werkvloer.

Software up-to-date houden
Eindgebruikers zouden dergelijke apparaten lang niet altijd up-to-date houden, wat een flink probleem vormt. Bekende beveiligingsgaten in software op de apparaten worden hierdoor niet gedicht en kunnen misbruikt worden door aanvallers. NTT noemt apparaten die zowel op de werkvloer als daarbuiten worden gebruikt dan ook een extra risico voor de digitale veiligheid van bedrijven.

NTT ziet dan ook een toenemende behoefte aan oplossingen die eindgebruikers en hun apparaten beveiligen, ongeacht de locatie waar deze zich bevinden. Hierdoor zijn de apparaten van eindgebruikers ook thuis beveiligd en kunnen deze minder eenvoudig worden besmet met malware.

Een trend die blijft
Het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat deze nieuwe trend niet snel zal verdwijnen. Eindgebruikers raken steeds meer gewend aan de mogelijkheid altijd en overal bij bedrijfsdata te kunnen. Dit maakt werknemers helaas ook een steeds interessanter doelwit voor cybercriminelen die dezelfde bedrijfsdata in handen willen krijgen.

Het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report is hier te vinden.