Wouter Hoeffnagel - 19 mei 2015

KPMG maakt data analytics platform open source

KPMG stelt wereldwijd in het publieke domein een data analytics platform gratis beschikbaar, waarmee ondernemingen de mogelijkheid wordt geboden om meer rendement te halen uit Big Data. Het data analytics platform dat ‘open source’ wordt gemaakt, is ontwikkeld door data-scientists van KPMG.

Het platform biedt naast een eenvoudige installatie van gangbare open source tools een geïntegreerde omgeving waarin ondernemingen met de inzet van grotere teams op een flexibele manier applicaties kunnen ontwikkelen. Het nieuwe platform KAVE, de KPMG Analytics and Visualization Environment levert een uniforme gebruikersadministratie en beveiligingsmechanismen.

Meer waarde halen uit Big Data
“KPMG helpt grote ondernemingen al jaren om meer waarde te halen uit Big Data", zegt Sander Klous, managing director Big Data Analytics bij KPMG. Klous: "Tot nu toe werden de oplossingen echter in het algemeen gebouwd boven op producten die door grote partijen als Google, Yahoo en Twitter onder open source licentie aan de gemeenschap worden aangeboden.”

Door de door KPMG ontwikkelde toepassingen en opgebouwde ervaring publiekelijk toegankelijk te maken wil KPMG een bijdrage leveren om het gebruik van Big Data door ondernemingen naar een hoger niveau te brengen. Het uitgangspunt hierbij is dat organisaties zelf de regie houden over hun gegevens en de instrumenten die worden ingezet om informatie te ontsluiten en analyseren.

Explosie van data
"Bedrijven worstelen duidelijk met de explosie van data, die in allerlei vormen op ze af komt", zegt Erik Schut, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Management Consulting-praktijk. Schut: "Binnen de bestuurskamers van grote Nederlandse ondernemingen groeit het besef dat veel meer waarde gehaald kan worden uit alle gegevens die zij gevraagd en ongevraagd binnen krijgen uit hun omgeving.”

Schut: “De huidige gebrekkige, strategische aandacht voor big data en het feit dat de bedrijven in het algemeen de noodzakelijke capaciteit ontberen, baren echter zorgen. Bedrijven die erin slagen orde te scheppen in de chaos die Big Data heet, zetten dan ook een belangrijke stap voorwaarts. Vooral als ze ook nog eens op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsverbanden in het big data ecosysteem."