Redactie - 19 mei 2015

Datacenter-in-a-box

Ieder bedrijf wil producten en diensten leveren aan klanten zodat zij iets toevoegen aan hun specifieke markt. Houtje-touwtje-oplossingen zijn dan ook al lang geen optie meer. Steeds vaker zien we daarom dat de dienstverlening bestaat uit schaalbare onderdelen, die zijn te koppelen aan bestaande technologie of processen. Maar eveneens worden producten en diensten in toenemende mate in kant-en-klare vorm ontwikkeld, zodat het direct toepasbaar is. Leveranciers en resellers willen immers een sparringspartner zijn die een value add levert door klanten te ontzorgen met totaaloplossingen. De trends van kant-en-klaar en all-in-one ontwikkelt zich verder in het komende jaar.

Innovatieve resellers weten al langer dan vandaag dat klanten niet zitten te wachten op een VoIP-centrale, maar dat ze gewoon willen bellen. Aan u de schone taak om ervoor te zorgen dat de telefoon rinkelt, en dan het liefst ook nog de telefoon die voor de gebruiker op dat moment het handigst is om te gebruiken. En zo kunt u ook niet meer bij de klant aankomen met een stapel dozen met storage-apparatuur of servers met daarbij een rol kabels om de hardware aan elkaar te knopen. Nee, die klant wil een ‘Converged Infrastructure’ die direct kan worden aangesloten en met daarop de virtuele softwarelaag, waarop u de applicaties van de klant kunt laten landen.

Kant-en-klaar

De ontwikkeling richting ‘kant-en-klaar’ is een ontwikkeling die we binnen de IT eigenlijk altijd al hebben gezien. (We schroeven onze eigen PC’s niet meer in elkaar) De volgende convergentieslag vindt nu plaats op de laag onder de IT, de fysieke datacenterinfrastructuur. Al langer beschikbaar zijn de modules voor bijvoorbeeld koeling of power die kant-en-klaar het datacenter binnen worden geschoven. Een logisch vervolg op deze ‘facilitymodules’ is het all-in-one, ‘prefab’ datacenter. Het idee hierachter is dat alle componenten die nodig zijn voor een datacenter – zoals power, koeling, connectiviteit en de racks om de servers in te huisvesten – door de leverancier worden samengebracht in een stalen behuizing die letterlijk in de achtertuin kan worden geplaatst.

Prefab in de zorg

Dit concept kan nu al op veel belangstelling rekenen, onder andere in de zorg. Zorginstellingen hebben door de toegenomen digitalisering te maken met een steeds grotere berg aan data en daarmee ook met een groei van de IT-omgeving. Tegelijkertijd is ruimte vaak schaars. De vierkante meters die wel beschikbaar zijn, worden liever besteed aan de ‘core business’ (de zorg voor patiënten), dan aan een uitbreiding van de computervloer. Een ‘voorgefabriceerd datacenter’ dat buiten het pand kan worden geplaatst – en bovendien snel is op te leveren – is dan de ideale oplossing.

Ik zie dan ook een mooie toekomst weggelegd voor het ‘prefabricated datacenter’, en daarmee ook voor onze businesspartners. Ook hier geldt dat de klant uiteindelijk niet zit te wachten op een datacenter, maar gewoon zijn werk wil kunnen doen. Daar ligt een mooie taak weggelegd voor de businesspartners, door ook in het prefab datacenter te zorgen voor de juiste IT-infrastructuur en voor een zachte landing van de applicaties.

Loek Wilden, Data Center Lifecycle Consultant bij Schneider Electric

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024