Redactie - 13 mei 2015

Waarom de tijd voor 10GbE is aangebroken

In vergelijking met andere technologieën wordt 10GBase-T, ook wel bekend als 10 Gigabit koper, gekenmerkt door een langzame, maar voortschrijdende invoering. De technologie werd aanvankelijk voornamelijk geschikt geacht voor grote ondernemingen en als te duur, te energieverslindend en te grootschalig gezien voor kleine tot middelgrote bedrijven die een hogesnelheidsnetwerk wilden. Als gevolg hiervan ging 10GbE-connectiviteit vaak vergezeld van kostbare glasvezeltechnologie voor het faciliteren van hogesnelheidstoegang tot de backbone van netwerken en tot gevirtualiseerde server-, opslag- en datacenteromgevingen.

In 2013 zagen we echter een omslag, met het begin van een brede implementatie van 10GBase-T,  bijna zeven jaar nadat de standaard voor koper-based switching werd vastgesteld. Wat is er veranderd en waarom zien we nu pas een bredere implementatie?

De groei van BYOD

Volgens Gartner zal het aantal BYOD-apparaten verdriedubbeld zijn in 2018. Als echter zowel bedrijven als de data op hun netwerken blijven groeien, dan kan het domino-effect een nadelige invloed hebben op de stabiliteit van draadloze netwerken.

Naast de uitdaging van het beheren en beveiligen van de grote hoeveelheid nieuwe apparatuur op de werkplek, kunnen bedrijven ook geconfronteerd worden met knelpunten, buffering en snelheidsproblemen in hun netwerk, wat allemaal een negatieve invloed op hun functioneren kan hebben. Bovendien kan het netwerk te maken krijgen met het risico van downtime, wanneer de vele apparaten en gebruikers opstoppingen veroorzaken.

Omdat steeds meer apparaten met het netwerk verbonden zijn en de hoeveelheid data toeneemt, gaan er aanzienlijke prestatieproblemen ontstaan. Niet alleen op de draadloze infrastructuur, maar op het volledige IT-netwerk. Firewalls en de veiligheid van applicaties zullen opnieuw geëvalueerd moeten worden om een veilige internettoegang te kunnen garanderen. Er kan tenslotte maar een beperkte hoeveelheid data per keer door de firewall en dat kan voor opstoppingen zorgen. Tel daar de convergentie van spraak, video en data op mobiele apparaten bij op en de prestaties van het netwerk zouden wel eens kunnen gaan degraderen. Hierdoor worden netwerkbeheerders gedwongen om te zoeken naar manieren om het netwerkverkeer efficiënter en betaalbaarder te beheren.

Enterprise-klasse oplossingen beschikbaar maken voor de massa

Precies nu de belasting van de netwerken groter wordt, komt de volgende golf van 10GbE-oplossingen beschikbaar. Er zijn nu oplossingen die alle bedrijven, klein en groot, kunnen voorzien van het potentieel van enterprise-klasse technologie binnen hun switching-infrastructuur. De toenemende omarming van 10GbE koper NIC-adapters door server- en opslagleveranciers zorgt ervoor dat  10GbE-connectiviteit binnen handbereik van bedrijven van elke grootte komt. De  10GbE koper prijsstellingen zijn nu aantrekkelijker dan ooit, en zitten op hetzelfde niveau als de Gigabit-oplossingen die gebaseerd zijn op een prijs per Gbit/s. De tijd is dus aangebroken dat organisaties betrouwbare en betaalbare 10GbE-connectiviteit voorbij de core van het netwerk gaan realiseren.

Geen latency en energieverspilling

Het is niet alleen de prijs van de 10GbE-technologie die is veranderd, maar ook de technologie zelf. Werd 10GbE koper altijd gezien als een stroomverslinder, de PHY-chipsettechnologie van vandaag de dag biedt tussen de 5 en 8 watt per 10GBase-T poort. Dit is lager dan de 10+ watt die in de afgelopen jaren werd genoemd in vergelijking met tranceivers als 10GBase-SR, die minder dan 1W kunnen trekken. Een toename van energieconsumptie met een factor vijf kan een dure upgrade lijken. Wanneer je dat echter vergelijkt met servers die tot wel 1000W of meer kunnen vragen, dan is het totale aandeel laag. Extra energieconsumptie impliceert aanvankelijk hogere totale kosten, maar wanneer je de extra gerelateerde kosten meeweegt, zoals glasvezel-tranceivers, dan is het waarschijnlijk dat de totale 10GBase-T implementatie goedkoper zal zijn. Bovendien, voor switch-server installaties in kleine en zelfs middelgrote organisaties zijn korteafstandkabels van minder dan 45 meter gebruikelijk en dat verbruikt nog minder stroom.

Een andere wijdverspreide aanname over 10GbE koper, is dat het gebruik van Cat6A-bekabeling een zwaardere, omvangrijkere en minder flexibele oplossing is dan glasvezel, maar dat is niet meer het geval. 10GBase-T gebruikt net als andere Base-T technologieën een standaard J45 Ethernet jack, een verbinding die niet alleen standaard is op switches, maar die ook geïntegreerd is op servers, workstations en andere pc's. Door over te stappen op 10GbE-connectiviteit kunnen organisaties het aantal GbE-verbindingen in server-racks terugbrengen, die bovendien ook steeds vaker worden uitgerust met 10GbE-connectiviteit. Dus zelfs als een organisatie de dikkere Cat6A-kables moet installeren om de dunnere Cat5e-kabels te vervangen, dan nog zal het totale aantal poortverbindingen kleiner worden en kunnen bedrijven besparen op ruimte en de zorgen over energieverbruik wegnemen.

Een 10GBase-T switch zal bovendien effectief kunnen communiceren met oudere Gbit/s en 100Mbit/s serververbindingen. Bij glasvezelsystemen die geen lagere snelheden ondersteunen, moeten er naast de 10GbE switch-upgrades complete servers worden vervangen. 10GBase-T biedt daarentegen een haalbaar en betaalbaar investeringspad dat geleidelijke server- en switch-upgrades mogelijk maakt en dat in veranderende netwerkbehoeften kan voorzien.

De voordelen van 10GbE koper

Er kleven tal van voordelen aan het gebruik van 10GbE koper, maar wat voor groeiende organisaties vooral aantrekkelijk zal zijn, is de mogelijkheid een hogesnelheidsnetwerk te realiseren. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de bestaande infrastructuurinvesteringen voor koperen bekabeling te benutten. Organisaties met een bestaande netwerkinfrastructuur met Cat6A of 7 bekabeling, zullen kunnen profiteren van een hogere kwaliteit koperen bekabeling dan Cat5e. Dergelijke netwerken kunnen hogere vereisten voor bandbreedte aan dan 10GbE koper ondersteunt – tot 100m met RJ45-connectoren. Cat6A-netwerken kunnen ook profiteren van 10GbE koper, maar over kortere afstanden. Backwards compatibiliteit met 100M/bit- en Gigabit- netwerken maakt een kosteneffectiever en eenvoudiger upgrade-pad naar 10 Gigabit Ethernet mogelijk.

10GbE stelt organisaties ook in staat om de ondersteuning voor converged omgevingen uit te breiden. Risico's door bottlenecks in de netwerkprestaties nemen toe. Bandbreedte wordt groter om intensieve nieuwe applicaties te ondersteunen, samen met de proliferatie van datareplicatie en de brede invoering van mobiliteit en server- en opslagvirtualisatie. Alles bij elkaar zorgt dit voor een behoefte aan 10 Gigabit oplossingen. De toename van video en mobiele data maakt Gigabit-netwerken beperkt houdbaar, omdat meer apparaten, gebruikers en content vechten om prioritering.

Maar wat als een organisatie geen behoefte heeft aan 10GbE, omdat GbE als voldoende wordt gezien? Stel je dan eens een rampenscenario voor, waarbij een organisatie al haar data verliest. Het terughalen, repliceren en herstellen van de data zou kunnen betekenen dat er een volledig herstel plaats moet vinden – iets wat door GbE eerder gehinderd dan geholpen zal worden. Voor het MKB zou 10GbE de bandbreedte voor een sneller en meer opportuun recoveryscenario kunnen leveren.

Waarom het nu de tijd is om over te stappen op 10GbE-connectiviteit

BYOD is geen rage, het is iets blijvends. Nu generatie Y op het punt staat de arbeidsmarkt te betreden, zal het aantal apparaten in bedrijven blijven groeien, net als de hoeveelheid data die over het netwerk wordt verstuurd. Als gevolg hiervan zullen bedraad en draadloos uiteindelijk moeten concurreren voor netwerkbandbreedte, terwijl voice-verkeer, afkomstig van mobiel en connected computerapparatuur, ook steeds meer vraag zullen creëren naar hogere snelheden en lagere latency, om in het extra netwerkverkeer te kunnen voorzien.

In deze omgeving is de behoefte aan 10GbE-connectiviteit duidelijker dan ooit. De bottleneck in netwerkprestaties, die wordt veroorzaakt door de groeiende vraag naar bandbreedte ter ondersteuning van intensieve nieuwe applicaties, gecombineerd met de toename van datareplicatie en de brede implementatie van server- en opslagvirtualisatie in kleine en middelgrote netwerken, jaagt de inzet van 10 Gigabit oplossingen voor netwerkconnectiviteit aan. Organisaties die verzaken de technologie en connectiviteit in te zetten die het verbonden personeel van morgen kan ondersteunen, zullen uiteindelijk een achterstand hebben ten opzichte van bedrijven die dat niet doen.

Arend Karssies, Country Manager CBU NETGEAR Benelux

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024