Wouter Hoeffnagel - 11 mei 2015

Hoe veilig is uw internet?

Hoe veilig is de internetverbinding die u gebruikt? Hoe is het gesteld met de veiligheid van uw e-mail en website? Voldoen deze aan moderne en veilige standaarden? Dit kan eenvoudig worden gecontroleerd op Internet.nl.

  • De website Internet.nl is gelanceerd door het Platform Internetstandaarden, een samenwerkingsverband met partijen uit de Internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. Op deze website kunnen bezoekers controleren of hun internet up-to-date is. Hierbij wordt gekeken naar de volgende zes standaarden:
  • IPv6: een uitgebreide, moderne reeks internetadressen
  • DNSSEC: beveiliging van domeinnamen
  • TLS: beveiligde verbindingen
  • DKIM, SPF en DMARC: anti-phishing en anti-spoofing

Indien één of meerdere standaarden niet up-to-date blijken te zijn of niet gebruikt blijkt te worden geeft de website bezoekers direct een advies met verbeterpunten. Met de website willen de betrokken partijen het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden sneller laten groeien. Hierdoor moet het internet betrouwbaarder worden voor iedereen. De volgende partijen zijn bij het Platform Internetstandaarden betrokken: de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP, Forum Standaardisatie, Internet Society internationaal, Internet Society Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), NLnet, RIPE NCC, SIDN en SURFnet. De technische realisatie van Internet.nl is in handen van NLnet Labs.