Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2015

Akkoord tussen EU en VS op komst over uitwisselen persoonlijke gegevens

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) sluiten op korte termijn een akkoord over het uitwisselen van gegevens over burgers. Het akkoord moet duidelijke richtlijnen geven, waardoor de privacy van burgers beter wordt gewaarborgd.

Anonieme bronnen van Reuters stellen dat de gesprekken rond het akkoord zich in een vergevorderd stadium bevinden. Het akkoord moet gaan leiden tot een formele aanvraagprocedure waarmee zowel Amerikaanse als Europese opsporings-, handhavings- en overheidsinstanties data over burgers kunnen opvragen.

De onderhandelingen over dit akkoord zijn in 2011 van start gegaan. Het grootste obstakel hierbij was de mogelijkheid voor Europeanen om in de Verenigde Staten een rechtszaak te beginnen indien hun privacy is geschonden. Amerikanen kunnen in EU al langer een dergelijke rechtszaak starten. De Verenigde Staten nam onlangs een wet aan dit burgers van bondgenoten van het land het recht geven een aanklacht in te dienen. Deze wet moet echter nog door het Amerikaanse Congres worden goedgekeurd.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024