Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2015

Duitse geheime dienst analyseerde spionagedata Europeanen voor NSA

De Duitse overheid is opnieuw in verlegenheid gebracht. De Duitse geheime dienst BND blijkt de NSA niet alleen te hebben geholpen met het afluisteren van doelwitten binnen Europa, maar zou de data die hiermee is verzameld ook voor de Amerikanen hebben geanalyseerd.

Bild meld op basis van bevindingen van een comité dat de werkwijze van de BND onderzoekt dat de geheime dienst data voor de Amerikanen heeft geanalyseerd. Hierdoor kon de BND zelf ook profijt halen uit de verzamelde data. Naar verwachtingen worden de bevindingen van het comité later openbaar gemaakt.

Onlangs werd al bekend dat de Duitse geheime dienst de NSA heeft geholpen bij het afluisteren van Europese doelwitten. Het gaat hierbij onder andere op Europese politici en bedrijven. De verzamelde data bevatten onder andere e-mailberichten en telefoongesprekken. Het gaat hierbij niet om metadata, maar om het volledige communicatieverkeer. Naast Europese doelwitten zou de BND voor de NSA ook doelwitten in conflictgebieden waaronder Afghanistan hebben afgeluisterd.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024