Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2015

Mozilla ontmoedigt gebruik van HTTPS

Na Google kondigt nu ook Mozilla aan het gebruik van HTTP-verbindingen op websites te willen ontmoedigen. Mozilla gaat nieuwe features van zijn webbrowser Firefox voortaan alleen beschikbaar stellen op HTTPS-verbindingen.

Dit heeft Mozilla bekend gemaakt in een blogpost. Door nieuwe features niet meer beschikbaar te stellen voor HTTP-verbindingen zal het aantal features voor deze verbindingen steeds verder gaan afnemen. Op termijn hoopt Mozilla het gebruik van HTTP hierdoor uit te bannen of te minimaliseren.

Impact monitoren
Het bedrijf geeft aan dat sommige websites door de maatregel mogelijk niet meer zullen werken in Firefox. Om te veel overlast voor gebruikers te voorkomen belooft Mozilla de impact van de maatregel continu te blijven monitoren.

Naast Mozilla kondigde eerder Google al aan het gebruik van HTTP te willen ontmoedigen. Google kiest wel voor een andere aanpak. Het bedrijf waarschuwt gebruikers van zijn webbrowser Chrome voor HTTP-websites en bestempelt deze als onveilig. Hierdoor hoopt Google websitebeheerders te motiveren hun website gebruik te laten maken van het veiligere HTTPS.