Redactie - 03 mei 2015

IT-management open oog voor Red Hat

Het is de eerste keer, een seminar over JBoss voor 'de business', maar Dick Lans is tevreden. De Country Manager Benelux van Red Hat constateert met genoegen dat veel lead architects en IT-managers op het evenement in de Jaarbeurs te Utrecht zijn afgekomen. Blijkbaar is er behoefte aan 'Power to Innovate, zoals het thema van de bijeenkomst luidt.

JBoss is het middleware product van Red Hat. Vaak, zo meldt Lans, dient dit als de tussenlaag tussen de relatief nog jonge internetwereld (waar open source initiatieven de boventoon lijken te voeren) en de proprietary software waarmee organisaties al decennia werken. Het evenement is mede georganiseerd door Red Hat-partners Ciber, Finalist, ISAAC, Sogeti en Trivento allen IT-dienstverleners die zich bezighouden met systeemintegratie en webapplicatie-ontwikkeling.

De boodschap dat het gebruik van open source software innovatie stimuleert en helpt bedrijfsdoelstellingen te behalen, is onder meer helder verwoord door Luc Verbist, de gelauwerde CIO van de Persgroep. Hij doet uit de doeken hoe de architectuur van de onderneming stoelt op de software en services van Red Hat, waarbij JBoss EAP (Enterprise Application Platform) een sleutelrol vervult tussen de webwereld (met de diverse sites van de dagbladenuitgeverij) en de al bestaande applicaties. Vooral mediabedrijven hebben de opmars van internet gevoeld en proberen een antwoord te vinden op de veranderende behoeften van lezers.

Stabiel en betaalbaar

Verbist noemt de middleware van Red Hat 'best of both worlds'. “De software is getest, het is een stabiele versie, er zijn gecertificeerde patches en upgrades, de ondersteuning is vastgelegd in service level agreements (sla’s), onderhoud is beschikbaar voor de langere termijn, en er is sprake van een uitstekende prijs/waarde ratio”, aldus Verbist.

De CIO van de Persgroep oordeelt dat het Red Hat platform niet alleen innovatie mogelijk maakt, maar ook een stabiele omgeving biedt. Dit omschrijft ook precies de filosofie die open source software uitdraagt, aldus Lans. “De software is, vanwege de lage prijs, beschikbaar voor iedereen. Eigenlijk is de software gratis, maar ondernemingen betalen voor de services eromheen. Daarbij kunnen ze rekenen op de inbreng van duizenden communities, bestaande uit individuen en vertegenwoordigers van bedrijven. Al die kennis en ervaring is beschikbaar. Dat stimuleert verdere ontwikkeling van de software en erg veel diversiteit. Als je een bepaalde behoefte hebt, dan hoef je niet te wachten tot een softwarebedrijf beslist om daarmee aan de slag te gaan. Nee, de communities reageren direct. En het gaat hier om puur Java; dus iedereen kan ermee werken; er is niet aan gesleuteld om er een eigen sausje overheen te gieten.”

Geen grote escalatie

De leden van de open source gemeenschap, gaat Lans verder, benutten elkaars kennis en ervaring. “Wie neemt, geeft ook terug. Ook Red Hat stelt alle ontwikkeling ter beschikking aan de gemeenschap. Doordat we met puur Java werken, is de implementatie van de software eenvoudiger. Iedereen blijft bij de core, zoals het bedoeld is.” Dat er geen grote problemen ontstaan met de open source software blijkt uit Lans' eigen ervaring. “Ik ben nu anderhalf jaar Country Manager van Red Hat en heb in al die tijd nog geen één grote escalatie meegemaakt.” De meest kritische applicaties draaien op Red Hat Enterprise Linux, gaat hij verder. “En ik durf wel te stellen dat alle nieuwe systemen op open source draaien. IDC voorziet dat in 2017 het aantal Linux-implementaties die van Windows overstijgt.”

SLA 2.0

IT-onderzoeker Marco Gianotten gaat in zijn bijdrage in op de kloof tussen business en IT-afdeling. “Voor veel managers staat SLA voor Secrets, Lies and Assumptions”, aldus Gianotten. De IT'ers zullen zich met meer empathie moeten opstellen, snappen waaraan behoefte bestaat, niets opleggen, maar dienstbaar zijn. Zo kom je tot SLA 2.0. Dat is geen document dat voer is voor de juridische afdeling, maar een document dat samenwerking ademt. Lans: “Je moet naar een situatie waarin alle medewerkers binnen een organisatie het prettig en zinvol vinden om samen te werken. Gebaseerd op de wetenschap dat het altijd beter kan, en de bereidwilligheid van alle betrokkenen om eraan mee te werken het beter te maken.”

Partners onmisbaar

Patrick Berkhout, Enterprise en Software Architect bij Trivento, gaat in op de waarde die data voor organisaties kunnen hebben. “Helaas zijn veel gegevens opgesloten in silo's, waardoor hun waarde verloren gaat. Een open structuur zorgt er wel voor dat je bij die data kunt”, vat Lans kort de presentatie samen. Ook medewerkers van de andere partners onderstrepen dat open source software innovatie mogelijk maakt door de relatief lage prijs en de kennisdeling; een principe dat onlosmakelijk verbonden is met open source software.

Intensieve samenwerking met klanten, zo stelt Lans, betekent meteen dat Red Hat niet in staat is alles zelf te doen. “Dan zouden we een ongelofelijk grote organisatie moeten hebben. Dat willen we niet; wij doen alles via het partnerkanaal. Met een aantal dedicated partners delen wij lief en leed. We hebben regelmatig overleg met elkaar en niemand zit er om vliegen af te vangen; iedereen is ervan overtuigd dat kennisdeling tot ieders voordeel strekt. Wij bespreken met onze partners wat zij zoal tegenkomen in de praktijk en zullen eventuele, veelgehoorde wensen verwerken in onze software en/of diensten. Ook bespreken we welke trainingen nodig zijn.”

Met de partners is een jaar geleden afgesproken meer aandacht te besteden aan JBoss. De grote belangstelling voor het 'Power to Innovate'-evenement bewijst volgens Lans dat die aandacht werkt. “Bovendien hebben we ook al meer JBoss-abonnementen verkocht”, glimlacht hij.